Gave til Vadsø museum – Ruija kvenmuseum

Vadsø museum – Ruija kvenmuseum mottok høsten 2017 en gave av NRK`s korrespondent i Moskva, Morten Jentoft. Gaven er en del av en barneseng, og familien som eide sengen bodde i den norske kolonien i Tsypnavolok på Fiskarhalvøya. Tsypnavolok var en bosetting som varte fra 1860-årene til 1940 da de siste gjenværende i kolonien ble deportert derfra.

Sengegavlen ser ut som en vanlig jernseng, trolig fra begynnelsen av 1900-tallet. Men sengen skal skille seg ut fra det som har vært vanlig i Russland, og vi kan anta at den har fulgt med på flyttelasset da den norske familien slo seg ned på Kolahalvøya i Russland. Sengen kan også ha vært kjøpt i Norge da Kolanordmennene stadig hadde kontakt med hjemlandet og handlet jevnlig i blant annet Vardø.

Gaven er gitt til museet som tidligere har produsert utstillingen «Murman – håpets kyst» om Kolanordmenn som bosatte seg på Fiskarhalvøya. Utstillingen var et samarbeidsprosjekt med museer i Russland og Finland, og ble åpnet i 2012 i Vadsø, Rovaniemi og Murmansk. I forbindelse med utstillingen ble Jentoft engasjert av museet til en foredragsturné rundt Varangerfjorden. Han var i høst tilbake i Varanger for å intervjue flere Kolanordmenn på nytt.

Den norske utgaven av utstillingen har seinere vært på turné i Finnmark, Troms og Nordland. Sommeren 2018 kommer den til Kiberg. Nettsiden til utstillingen kan enda ses på www.coast-of-hope.no. Heftet «Murman – håpets kyst» kan kjøpes/bestilles fra Varanger museum.

Morten Jentoft har arbeidet med Kolanordmenn i mer enn 25 år, et arbeid som er vist både i NRK og gjennom en rekke foredrag, artikler og bøker. Høsten 2017 var han på Fiskarhalvøya for første gang, det var under dette besøket at fikk tak i sengegavlen.

Les Jentofts reportasje fra turen til Fiskarhalvøyen «De glemte emigrantene».