Støttekonsert

12. mai

 

Støttekonsert til flygelet lørdag 12. mai, kl. 15.00 til ca 17.00, på Vårbrudd, kooperativet kulturscene.

 

Flygel-støtten – handler om støtte til et gammelt instrument, det gamle flygelet som har stått og skal stå, i Store Studio i Grensen 1.

Lørdag 12. mai slår vi på stortromma på det nye Vårbrudd. Her kan vi få oppleve en konsert som viser en bredde og mangfold på alt som rører seg her i byen.

De som deltar; Kulturskolen, OmSåKor, Mannssangforeningen, Sølvguttan, Vadsø ungdomskorps, Alle tiders band, Scene Finnmark. I tillegg vil vi få et kåseri av Torill Olsen. I  samarbeid med museet vil de stille opp på støttekonserter og innsamlinger denne våren, for at det gamle flygelet i Store Studio igjen kan bli i bruk.

Flygelet er det eneste konsertflygel i Øst-Finnmark i full størrelse. Nå trenger det sårt en restaurering for at det skal kunne brukes.

Det er et Schiedmayer flygel fra 1939 som har en lang historie knyttet til Vadsø. Trolig kom det med de tyske soldatene under krigen og skal ha blitt brukt av dem. Etter krigen har det vært knyttet til NRK-Finnmarks historie, da det hadde fast plass i store Studio der det ble brukt til konserter og musikkopptak. Her har mange kjente musikere spilt på flygelet. Vadsø har alltid blitt sett på som et sentralt og viktig sted. Da NRK-Finnmark skulle etablere sitt første distriktskontor her i 1934, lå det sterke nasjonale føringer på at det nettopp måtte legges hit. Både den strategiske beliggenheten ved et grenseområde, og det flerkulturelle miljøet her, gjorde at Vadsø ble prioritert. Dette kontoret skulle binde landet. Fra Vadsøs distriktskontor ble de første samiske og finske sendinger sendt ifra. Bygget i Grensen 1 er et påkostet gjenreisning bygg og ble kalt «Lille Marienlyst». Det huser i dag museet, og det skal nå være åpent og tilgjengelig for vårt publikum, i Vadsø og andre steder. Store Studio som er i den eldste bygningsdelen, skal være i bruk som en kulturscene for byen.

I senere år har flygelet stått på Solsiden der det ble brukt av Kulturskolen og blant annet Vadsø mannssangforening. Deretter sto det i kantina på Sentrum skole og sist i gangen der. Flygelet har gått igjennom en røff behandling, har mange stygge skraper og mangler deler.

Museet ønsker å restaurere flygelet, så det igjen kan komme til heder og verdighet.  Det skal stå i Store Studio som er en av byens kultursaler, og skal også bli en konsertarena. Den skal brukes av- og for folket i Vadsø!

 

Noen samarbeidspartnere: Fra venstre: Torill Olsen leder Formidlingskraft AS, Kjell Amundsen tidl. NRK-programingeniør, Tore Martinsen styreleder Vadsø musikkråd, Hans Stapnes leder av Finnmark musikkråd, Robert Lundgren leder Vadsø jazzklubb/Varangerfestivalen, Tove Kristiansen, konservator Vadsø museum-Ruija kvenmuseum. Foto: Arne Lindback.

 

Hva skjer med flygelet:

Museet har nå snekret ferdig en spesiallaget båre som skal frakte flygelet trygt fram til verksted i Oslo.  Her skal det repareres og lakkeres. Dette koster masse penger. Den første tilskuddet fikk vi fra fondet i Sparebank 1 Nord-Norge. Vi har også fått penger fra Vadsø kommune, og på vår starskudd.no, crowd-funding, har det og kommet inn penger. Men dessverre trenger vi totalt ca 180.000,- for å dekke alle utgifter her. Dette håper vi å kunne få inn via støttekonserter, salg av note- eller bærenett og eventuelt andre bidrag.

Ved å restaurere det gamle flygelet vil vi kunne både tilbakeføre et gammelt og godt flygel, som i tillegg er en viktig historisk gjenstand som har betydning for vår lokale identitet.

Støtt oss:

Kom på støttekonserten hvis du kan! Det er ikke minst en fin mulighet til å høre noe av det brede mangfoldige kulturlivet som fins i byen!

Hvis du vil støtte flygelet kan du kjøpe et note-, eller handlenett på museet til kr 150,-. Disse er til salgs på museet, støttekonserter og på Servicekontoret til kommunen.

Du kan og støtte flygelet på startskudd.no: https://startskudd.no/prosjekt/st%c3%b8tt-flygelet–v%c3%a5r-felles-kulturarv-i-vads%c3%b8/319c09af-8730-45e7-8f50-4b95083f00cc

 

Takk for alle bidrag!