Utstillingsåpning med Susanne Hætta, Evy Kleveland og Marian de Graaff

24. jun

Sommerutstillinger på Kjeldsenbruket

Lørdag 24. juni kl. 13.00 åpner de 3 følgende utstillinger på Kjeldsenbruket, Ekkerøy:

 

Susanne Hætta «Neverending days»

Varjjat litenfil CMYK

 

 

Kjeldsenbruket på Ekkerøy åpner sommersesongen med utstillingen «Neverending days» av vadsøbosatte fotograf og kunstner Susanne Hætta. Bilder i svart-hvitt viser frosne landskap i Finnmark, for det meste fra Varanger.

Bildene er en kommentar til global oppvarming og klimaendringer, med fotografier som viser den samme naturen våre forfedre levde i for tusen år siden. En naiv drøm om en tid som aldri forandres og en dag som aldri tar slutt. Likevel har bildene en røff fremtoning med harde kontraster, som vinteren ofte har i arktis. Tittelen ”Neverending days” er et nikk til utstillingsperioden; sola som ikke går ned og den arktiske dagen som ikke tar slutt.

Susanne Hætta kommer fra Alta og har latt seg inspirere av barndommens utforskning av helleristningene med disse bildene. Bildene er rent grafiske med sin høye kontrast og harde linjer. Hun har tidligere vist utstillingen” Blood conversations”, et fotoprosjekt der blod er komponenter som skaper refleksjoner rundt temaer som identitet, smerte, fruktbarhet og seksualitet. Den har blitt stilt ut både i Oslo, Berlevåg, Vadsø og Jokkmokk.

Serien” Neverending days” vises for første gang denne sommeren. Utstillingen er støttet av Dáiddafoanda og er en salgsutstilling.

 

 

Evy Kleveland «Sauefamilien»

Evy Kleveland, Kjeldsen 2017

Evy Kleveland fra Ekkerøy stiller ut bilder i hjembygda, nærmere bestemt på Kjeldsenbruket. Hun har malt akvareller og også motivene er hentet fra nærområdet. Temaet for utstillinga er rett og slett lokale sauer som hører til i Krampenes, Golnes og Ekkerøy.

«Først har jeg vært ute og tegnet skisser, deretter har det blitt små malerier i akvarellteknikk med utgangspunkt i disse skissene» forteller Evy. «Etter som jeg er oppvokst på en vestlandsgård, er sauen et husdyrslag jeg kjenner og har blitt glad i» sier hun.

I fjor sommer hadde hun også utstilling, men da på Esbensengården i Vadsø. Maleriene som ble vist der var inspirert av fiskerbondesamfunnet med særlig vekt på gamle skjåer. Hun tror hun har et behov for å vise fram det enkle og jordnære; altså lokale motiver som finnes rett utenfor stuedøra. «Jeg er opptatt av ting som alle ser, men kanskje ikke legger så godt merke til likevel?» sier Evy funderende.

Det har blitt en god del saueportretter etter hvert, en hel storfamilie har det blitt, og for å skille dem har hun begynt å gi dem navn, noe hun har hatt det litt morsomt med. På fotoet viser hun Blåmann og Blåtann som er med på utstillinga.

Saueprosjektet er en jordnær tolking av sauefamilien.

 

Marian de Graaff  «Tang & tare»

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

«Tang & Tare» er en utstilling og et prosjekt med kunstneren Marian de Graaff. Målet er å utforske, utvikle og skape kunst og produkter av tang og tare.

På sommerutstillingen på Kjeldsen i år, viser hun smykker, bilder, tekstil og kunstkort laget av tang og tare fra Varanger.

Marian har i flere år jobbet med kunst av tang og tare, fortrinnsvis fra Varangerområdet. Med et stipend fra Kunststiftelsen i Sparebanken 1 Nord-Norge, jobber hun med å videreutvikle sitt prosjekt som går ut på å utforske egenskapene til tang og tare og mulighetene det har for å bruke det i kunst og ulike produkter.

I tillegg blir Marian å treffe som vert på Kjeldsenbruket denne sommeren.