Vadsø museum – Ruija kvenmuseum

Åpent: Mandag-fredag 10-15 Søndag 12-15

Siden museets oppstart i 1971 har Esbensengården vært museets tilholdssted, men da NRK endret sin organisering og oppbygging, ble NRK sin bygning i Grensen 1 tilbudt til museet som ny driftsbygning. Varanger museum IKS takket nei i første omgang, fordi man prinsipielt var uenig i den prosessen som førte til at NRK sin tilstedeværelse i Vadsø ble sterkt redusert.

I 2016 takket man imidlertid ja til tilbudet, og overtok bygget.

Da Kulturdepartementet innvilget midler til ombygging i 2018, kunne man endelig gå i gang med å gjøre bygget om til et mer hensiktsmessig bygg for museum, med utstillingsrom, verksted, museumsmagasiner, og bedre kontorlokaler for museets administrasjon. Høsten 2021 var ombyggingen gjennomført, og 26. august kunne man endelig åpne bygget igjen med en ny basisutstilling.

I april 2020 startet ombyggingen, og 26. august 2021 åpnet bygget igjen med ny basisutstilling «Kohtaaminen Jäämeren kans – møtet med Ishavet».

Vadsø museum – Ruija kvenmuseum er et lokalmuseum, med et nasjonalt ansvar kvensk/norskfinsk historie.

Kvener og norskfinner er etterkommere etter folk som kom fra finskspråklige områder før 2. verdenskrig. I dag har denne folkegruppen status som en nasjonal minoritet, og språket deres – kvensk – har status som et eget språk. Museets basisutstilling forteller mer om den kvenske/norskfinske historien, og det var en stor dag da vi endelig kunne åpne det nye museet 26. august 2021.

Streaming fra åpningsarrangementet kan du se her.

Utstillingen «NRK Finnmark – på grensen» handler om NRK og kringkastingens historie i Vadsø og åpnet 25. juni 2022.

NRK etablerte sitt første distriktskontor i Vadsø, 17. mai 1934. Det var flere viktige årsaker for å etablere landets første distriktskontor her som var særlig politiske; innenriks-, utenriks- og militære årsaker. Vadsø var og er i et viktig grenseområde. I tillegg var det også et ledd i fornorskingspolitikken, å assimilere samer og kvener, og gjøre de kjent med det norske språket, historien og samfunnslivet.

Under 2. verdenskrig, var kringkasteren det første som ble angrepet i byen da tyske fly bombet NRK, 2. juni 1940. Dagens bygning ble oppført i 1948-49. Arkitekt var Henrik Lassen Kjær, bygg ansvarlig var Bjarne Ness, og ingeniør Neumann bygde senderen. Det var et moderne og påkostet bygg i funkis-stil. På utsiden er veggene dekket med solid dekor-teglstein og i inngangsfoajeen er det skifer på gulv. Huset ble også kalt «Lille Marienlyst». Tidligere sto det to radiomaster tilhørende NRK-senderen. Disse var et landemerke i byen som sto her fra det første bygget kom i 1934, til disse ble revet i 2003.

Vadsø museum – Ruija kvenmuseum har flere historiske anlegg i Vadsø;

Vadsø museum – Ruija kvenmuseum har åpent hele året. Vadsøya kulturpark er åpen året rundt, men blir ikke brøytet vinterstid. De andre anleggene våre er åpent i sommersesongen.

Besøk Vadsø museum – Ruija kvenmuseum på Digitalt museum!

vår museumsside på Digitalt museum kan man se gjenstander og foto fra museumssamlingen vår. Om du er interessert i bilder og gjenstander knyttet til NRK og kringkastingens historie i Vadsø så har vi også samlet dem i en egen mappe kalt Finnmark kringkaster. Les mer om Varanger museums samlinger i hovedmenyen på siden.

Kontakt:
e-post: vadso@varangermuseum.no
Tlf: +47 407 04 500 

 

 

Kväänin kieli

Vesisaaren museumila oon eesvastaus kväänitten/norjansuomalaisen histoorian ja kulttuurin ympäri, ja se oon kans paikalinen museumi Vesisaarele ja sen likikylile.

Päärakenuksessa oon museumin näyttelyt «Kohtaaminen Jäämeren kans – Møtet med Ishavet» ja «NRK Finnmark – på grensen«, museuminpuoti, Kaffipaikka ja museumin administrasuuni.

Museumi oon auki ma-pe klo 10–15, su klo 12-15 

Besøk oss