Grensen 1 – Vadsø

I 2016 fikk Vadsø museum – Ruija kvenmuseum nye lokaler i Grensen 1, det tidligere NRK-bygget. Fra 2016 til ombyggingen startet i 2020 var det her administrasjonen og daglig drift, i tillegg til utstillinger, formidlingsopplegg for barn og unge, arrangementer og konserter.

I 2018 fikk museet midler fra Kulturdepartementet for å bygge det tidligere NRK-bygget om til et mer hensiktsmessig bygg for museum, med utstillingsrom, verksted, museumsmagasiner med mer. Et overordnet mål for museet er å være et nasjonalt museum for den nasjonale minoriteten kvener/norskfinner.

I april 2020 startet ombyggingen, og 26. august 2021 åpnet bygget igjen med ny basisutstilling «Kohtaaminen Jäämeren kans – møtet med Ishavet».

NRK og kringkastingens historie i Vadsø 

NRK etablerte sitt første distriktskontor i Vadsø, 17. mai 1934. Det var flere viktige årsaker for å etablere landets første distriktskontor her som var særlig politiske; innenriks-, utenriks- og militære årsaker. Vadsø var og er i et viktig grenseområde. I tillegg var det også et ledd i fornorskingspolitikken, å assimilere samer og kvener, og gjøre de kjent med det norske språket, historien og samfunnslivet.

Under 2. verdenskrig, var kringkasteren det første som ble angrepet i byen da tyske fly bombet NRK, 2. juni 1940. Dagens bygning ble oppført i 1948-49. Arkitekt var Henrik Lassen Kjær, bygg ansvarlig var Bjarne Ness, og ingeniør Neumann bygde senderen. Det var et moderne og påkostet bygg i funkis-stil. På utsiden er veggene dekket med solid dekor-teglstein og i inngangsfoajeen er det skifer på gulv. Huset ble også kalt «Lille Marienlyst». Tidligere sto det to radiomaster tilhørende NRK-senderen. Disse var et landemerke i byen som sto her fra det første bygget kom i 1934, til disse ble revet i 2003.

Besøk Grensen 1 på Digitalt museum!

vår museumsside på Digitalt museum kan man se gjenstander og foto fra museumssamlingen vår. Om du er interessert i bilder og gjenstander knyttet til NRK og kringkastingens historie i Vadsø så har vi også samlet dem i en egen mappe kalt Finnmark kringkaster. Les mer om Varanger museums samlinger i hovedmenyen på siden.

Kontakt:
e-post: vadso@varangermuseum.no
Tlf: +47 407 04 500