Filmvisning «En dyrbar last» og samtale med kunstneren Brit Fuglevaag

03. jun

Kl. 12.00-13.00
Velkommen til visning av dokumentarfilmen «En dyrbar last» fredag 3. juni kl. 12.00 på Grenselandmuseet!
Dokumentaren handler om kunstneren Brit Fuglevaag, som reiste som spedbarn fra Kirkenes i 1939, etter at moren døde i barselseng. Dette er historien om da kysten kom sammen for å amme en baby. Det ble en dramatisk reise hvor ammende kvinner ventet på hver eneste kai langs ruten til Trondheim. Filmen viser unikt arkivmateriale fra Kirkenes før krigen, og reisen med hurtigruten langs kysten ned til Trondheim.
Innledning ved Gry Andreassen, Grenselandmuseet. Etter filmen blir det samtale mellom Brit Fuglevaag og Knut Kristoffersen fra Sør-Varanger historielag. Arrangementet er et samarbeid mellom museet og historielaget. Gratis inngang.
Tekstilkunstner og professor Brit H. Fuglevaag ble født i Kirkenes 19 april 1939. Hun vokste opp i Trondheim og utdannet seg ved Statens Håndverks- og Kunstindustriskole i Oslo 1959-og videre ved Kunstakademiet Warszawa i 1963-64. Hun tilbrakte mange år i Paris i forskjellige perioder. Hennes hovedatelié er i Oslo, men hun arbeider også i Aure, Vadsø og Liguria i Italia.
Brit H. Fuglevaag er å regne som en nestor i blant tekstilkunstnere i Norge. Hun debuterte i 1965 på Høstutstillingen, og har siden kontinuerlig stilt ut og arbeidet i inn og utland.
Hun er kjent for sitt kraftfulle, røffe uttrykk, sine lysende farger og sitt mangfoldige utvalg av materiale.
Tekstilkunstneren Brit Fuglevaag har siden 1970-årene vært en av de mest sentrale personene i norsk kunstliv. Hun har med sitt kunstneriske virke, sitt engasjement i ulike styrer og organisasjoner og sin undervisning hatt stor påvirkning på tekstilkunstens utvikling og posisjon i Norge.
Fuglevaag fikk Oslo bys kunstnerpris i 1986, og «Medalj D’or Merité et Devouement Francais» for sin kunstneriske innsats i Frankrike i 2000.
Maria Fuglevaag Warsinska-Varsi er regissør og produsent av filmen. Warsinska-Varsi har regissert 15 dokumentar og kortfilmer for kino og tv. Hun har vunnet mange nasjonale og internasjonale priser for flere av sine filmer. Hun har filmregissør utdannelse fra Det Polske Film Akademiet.
«En Dyrbar last» ble produsert i 2021 og den hadde premiere på TIFF, Tromsø Filmfestival i januar 2022. Spilletid 9 min.