Utstilling: Kven er kven?

Utstilling: Kven er kven?

06. jun - 31. jul

Utstillingen “Kven er kven?” av Åsne Kummeneje Mellem, åpner med besøk av fotokunstneren selv: torsdag 6 juni kl. 17.00 i Store studio på Vadsø museum – Ruija kvenmuseum, Grensen 1.

Under Kvenfestivalen – Kväänifestivaali 2019 vil utstillingen være åpen fredag 7. juni 10.00-15.00, lørdag 8. juni 12.00-15.00 og søndag 9. juni kl. 17.00-20.00. Det er gratis inngang under hele festivalen.

Utstillingen vil også være tilgjengelig i museets åpningstider mandag-fredag kl. 10.00-15.00, fra 11. juni – 31. juli. Inngang kr 80,-

 

Åsne Kummeneje Mellem (1995) er født og oppvokst i Tromsø. Hun har for tiden sitt virke i Oslo, og er utdannet ved Oslo Fotokunstskole og Kunsthøgskolen i Oslo.

Da hun flyttet til Oslo i 2014 merket hun at en del av henne lå igjen i Nord-Norge, og hun fikk ofte spørsmål om den kvenske kulturen.

 

Hva er kvensk?

Hvordan ser kvener ut?

Hvor bor de?

 

Som ung kven i hovedstaden var det ikke alltid lett å forklare.

«Når jeg forteller får jeg ofte de samme spørsmålene; det er mange som mangler referanser og holdepunkter til den kvenske kulturen» forteller Mellem.

 

Kven er kven? er et prosjekt med tekst og fotografier som gir et innblikk i den kvenske kulturen slik den er i dag. En arena for å gi flere et sted å fortelle om sin plass i kulturen.

 

Det er lite visuelt å finne på internett om det kvenske annet enn gamle arkivbilder. Derfor reiste Åsne Kummeneje Mellem rundt og snakket og fotograferte de det faktisk gjelder, dagens kvener. «Jeg startet med mine egne beste- foreldre, og merket fort at kulturen var skjør. Det var forskjellige variasjoner og meninger om hva kulturen består av i dag, hva den var og hva den skal bli, enn hva som kommer frem på Wikipedia.»

 

Da hun reiste rundt innså hun at det er disse møtene som vil si å være kven i dag, disse samtalene over kaffekoppen, hvor man holder liv i historiene og kulturen. «Jeg ønsket å vise disse møtene til andre. Ingen eksotiske iscenesettelser, ingen grandiose bakgrunner eller spesielle kostymer. Jeg vil vise hva realiteten består av i dag, akkurat nå, og bryte ned stigma og stereotypier knyttet til kulturen.»

 

Åsne Kummeneje Mellem

Pål Vegar

Maiya Syrstad

Bernt Isaksen

Reidun Mellem

 

Alle foto: Åsne Kummeneje Mellem