Sommerutstillinger – fiske og familietilhørighet

Sommerutstillinger – fiske og familietilhørighet

Utstillingene "Fangst og fiske "av Bente Kystad Syr og "Voksestedets natur "av Yngve Jørgensen er vises på Kjeldsenbruket i perioden 24.juni – 12.august 2018. Åpningen blir søndag 24.juni kl 13. 00.

Bente Kystad Syr (f.1966) bor og arbeider halvparten av året i Berlevåg og halvparten i Ski. Hun startet for alvor å male i 2004 og tok sin billedkunstutdannelse på Nydalen kunstskole. Kystad Syrs malerier er et fyrverkeri av farger. Hun sier selv at motivene gjerne blir litt «blandingsfabler» og hun opererer gjerne «uten en rød tråd».  Hun kom første gang til Finnmark og Berlevåg i 2014 da hun vant Norsk Forening for Uavhengige Kunstnere sitt kunstnerstipend. I sin søknad sa hun at hun ønsker å reise dit lyset er på sitt vakreste og været på sitt verste. Hun kjøpte etter hvert et nedrivningstruet hus som nå er beboelig og trives med sin nomadiske tilværelse.

Fiskeren

I huset i Berlevåg henger en de kjente motivene fra tobakksreklamen for Tiedemanns tobakk med den staute fiskeren på veggen. Den har inspirert henne til å lage sitt eget silketrykk av dette motivet. Og har laget et utvalg varierte malerier og trykk med ulike metoder.

-Noen ganger maler jeg på plexiglass eller mdf eller annet egnet underlag. Jeg forsker litt på andre teknikker også, både ulike trykkemetoder og annet materiale som glassfusing og beton

Utstillingen på Kjeldsenbruket har tittelen Fangst og fiske og viser inntrykk av livet og den karrige men kontrastrike naturen i nord. Etter ankomst i Berlevåg har mange malerier fått innslag av fiske og fangst. Motivkretsen viser også det sterke Barentshavet og strendene. Hver vår som kommer det flokker med reinsdyr og det er et yrende fugleliv. I tillegg er hun også opptatt av husene, av form og farge og av husene i naturen. Naturen i nord er inspirerende. Det er sterke farger og kontraster, og forandring hele tiden. Dette er noe av det hun ønsker å vise i sine maleri.

Yngve Jørgensen (f.1981) er født i Helgeland men bor og arbeider i Oslo. Jørgensen har sin utdannelse fra Kunsthøyskolen i Oslo med MA i Visuell kunst fra 2007. I sitt kunstnerskap er han opptatt av bevissthet, synlighet og identitet i småbyer. Som deler av sin avgangsutstilling produserte han stedsspesifikke verk i sin hjemby Mosjøen. En skulptur Layers på 3 meter utformet i furu. Skulpturen består av 160 deler av samme form, et tredimensjonalt geografisk og historisk kart over Vefsn kommune. I tillegg ble det satt opp en lysinstallasjon Innsikt/utsikt med en diskokule i byens paviljong, et historisk og kulturelt møtepunkt i byen. Formålet var å skape bevissthet og refleksjon om egen by.

Identitet og familietilhørighet

I utstillingen som vises på Kjeldsenbruket i sommer utforsker Yngve Jørgensen identitet og tilhørighet i egen familie. Voksestedets natur viser funnede materialer som er bearbeidet for å gi ny mening, i alt fra mors herbarium til familiegårdens takplater, utforskes familietilhørighet på ulike måter. Jørgensen viser til en økologisk tilnærming. Alle levende organismer hører i prinsippet til både en art, en slekt, en familie, en orden, en klasse. Hva kan man si om arten plantefamilien/familien og dens voksested?

Voksestedets natur består av tre ulike serier. Bilder i serien Glorie viser bestemors herbarium fra 1972 som får gjennom Jørgensens bearbeiding ny betydning ved å bruke påmalte glorier og knytte blomstene opp mot menneskers personlige framtoning. Bilder i serien Trollgarn viser fiskegarn og henspeiler til familiens rolle som beskytter og vern om individet. Vandrere består av takplater som er malt med planetliknende formasjoner som viser familieære bånd og relasjoner fra familiegården på Helgelandskysten.

 

Utstillingene Fangst og fiske av Bente Kystad Syr og Voksestedets natur av Yngve Jørgensen er salgsutstillinger og vises på Kjeldsenbruket, et av Varanger museums anlegg i perioden 24.juni – 12.august 2018. Åpent alle dager fra 11-17.