Partisanmuseet

Partisanmuseet er lokalisert i det gamle skoleinternatet i Kiberg og ble åpnet av Bjørn Tore Godal i 2000. Det var et samarbeidsprosjekt mellom Vardømuseene og befolkningen i Kiberg. På grunn av økonomiske forhold er ikke dette museet betjent, og turistene oppfordres til å legge billettpenger i en granathylse.

På partisanmuseet blir en nærmere kjent med Finnmarks motstandsmenn og -kvinner, som kjempet mot tyskerne under andre verdenskrig. Dette er en mindre kjent historie om motstandskampen i Norge, fordi partisanene blant annet fikk opplæring i Russland og rapporterte til russerne. Partisanene gjorde en formidabel innsats under krigsårene, men fikk ingen anerkjennelse for kampen de hadde ført før på 1990-tallet. I utstillingen får vi et glimt av motstandsbevegelsen i nord sitt arbeid og kamp mot tyskerne.

Partisaner under opplæring
Partisaner under opplæring i Sovjetunionen. F.v. Sverre Søderstrøm, Borgny Schanke, Oddvar Siblund, Trygve Eriksen og Dagny Siblund.
Partisangruppe ikonisk
Fem partisaner i 1941. Bak f.v Kåre Øyen og Ragnvald Mikkelsen. Foran f.v. Ingolf Eriksen, Håkon Halvari, Ingvald Mikkelsen.

 

 

 

 

 

 

 

 

Besøksadresse
9960 Kiberg

Åpningstider
18.06 – 19.08: Daglig kl. 0900 – 1800 (Ubetjent)
Vinterstengt

Kontakt
e-post: vardo@varangermuseum.no
Tlf: +47 78 94 28 90 – avdeling Vardø