Åpning av ny NRK-utstilling på museet i Vadsø

Lørdag 25. juni kl. 12.00 åpner Vadsø museum-Ruija kvenmuseum utstillingen «NRK Finnmark – På grensen».

Den nye utstillingen vises i det som opprinnelig var radiostudio og kontrollrom. Den er laget i tett samarbeid med Emma Gunnarsson og Silvia De Giorgio fra Nordkappmuseet på design og utforming.

Studio og kontrollrom framstår i stor grad som det var, i tillegg til flere gjenstander tilknyttet radio og NRK som også vises. NRK Finnmark er har en lang og mangfoldig historie. Det var NRKs første distriktskontor og kontoret som skulle binde landet sammen. Det første bygget ble oppført i Vadsø i 1934 og ble omtalt som en verdensbegivenhet. Da bygget på Grensen 1 åpnet i 1949 var det omtalt som like viktig. Kringkastingssjef Kaare Fostervoll omtalte dette som «en grensevakt for norsk nasjonal og demokratisk kultur i Nord-Norge». Det var et påkostet bygg, landets første med studio, musikkstudio (Store Studio), kontrollrom og sendere under samme tak. Museet vil med utstillingen vise noe av radiohistorien fra 1934 fram til museet flyttet inn i lokalene i 2016.

For museet har NRK Finnmarks historie mange viktige historier som vi trekker i en parallell til vår formidling av den kvenske/norskfinske historien og lokal historie. Historien om NRKs distriktspolitikk følger både en fornorskningspolitikk og senere en minoritetspolitisk satsning. Fra kontoret i Vadsø ble de første samiske og finske sendinger sendt. Finnmark hadde sammen med NRK Sogn og Fjordane de høyeste lyttertallene.

Dette er viktig historie for oss å vise fram og formidle!

Velkommen til åpning!

Samme dag, 25. juni, starter også museet med sommeråpningstider 10.00-18.00 hver dag – til og med 14. august!