Foredrag med Morten Jentoft i Vadsø og Kirkenes

Foredrag med Morten Jentoft i Vadsø og Kirkenes

Morten Jentoft besøker denne uka Vadsø museum - Ruija Kvenmuseum og Grenselandmuseet med foredrag om sin nyeste bok "Finland 1918".

Varanger museum inviterer til foredrag og bokpresentasjon med Morten Jentoft torsdag 25. april kl. 19.00 på Vadsø museum- Ruija Kvenmuseum i Grensen 1, Vadsø, og lørdag 27. april kl. 16.00 på Grenselandmuseet, Kirkenes.

Finland 1918 – Den finske borgerkrigen og nordmennene som var vitne til den.

Morten Jentoft snakker om sin nye bok, som gjennom norske kilder gir et unikt innblikk i et av de blodigste kapitler i nordisk historie.

Den finske borgerkrigen ble utkjempet fra januar til mai i 1918 og omtales ofte som den mest brutale konflikten i Norden i moderne tid. I et grusomt oppgjør mellom landsmenn sto nabo ofte mot nabo i en strid mellom konservative og sosialistiske krefter som raskt kom ut av kontroll. Nærmere 37 000 mennesker døde som en følge av konflikten, gjennom krigshandlinger, terror, vilkårlige henrettelser og høy dødelighet i fangeleirene.
Utenfor Finland var det mange som engasjerte seg, og Norge sendte to «ambulanser» – feltsykehus – fra Røde Kors og fra Norske Kvinners Sanitetsforening. Ingen var forberedt på blodbadet de skulle bli vitne til. Flere av nordmennene som var i Finland, skrev ned det de hadde vært med på, og øyenvitneskildringene bringer leseren tett på begivenhetene.
Den finske borgerkrigen er i dag et nesten ukjent kapittel for mange. I Finland er den fremdeles et både kontroversielt og følelsesladet emne, mens den i Norge skulle få sterk betydning for arbeiderbevegelsen. Journalist og forfatter Morten Jentoft bringer med denne boken historien frem i lyset (Beskrivelse av boka fra Gyldendal forlag).