Første artistslipp til åpningsarrangementet Tervetulemaa kothiin!

Første artistslipp til åpningsarrangementet Tervetulemaa kothiin!

Varanger museum mottok i 2018 midler over statsbudsjettets post «Nasjonale kulturbygg» til ombygging av NRK-bygget i Vadsø til moderne museumsfasiliteter og ny basisutstilling. Museet og utstillinga er tilegnet den nasjonale minoriteten kvener/norskfinner. Vadsø museum – Ruija kvenmuseum er i tillegg til å være lokalmuseum for Vadsø og bygdene rundt, ansvarsmuseum for kvensk/norskfinsk kultur og historie, og skal være et nasjonalt museum for kvener/norskfinner.

ÅPNINGSARRANGEMENT – artistene Astrid Serine Hoel og Arve Henriksen

Åpningen av det nye museet i Vadsø vil finne sted 26. august. Programmet begynner å ta form, og noen artister er allerede klare. Vi benytter i anledning Kvenfolkets dag å slippe navnet på to av artistene som vil bidra under åpningsarrangementet: danser Astrid Serine Hoel og musiker Arve Henriksen. Tittel på åpninga er Tervettulemaa kothiin! som betyr Velkommen hjem!, hvormed vi ønsker kvenene/norskfinnene velkommen til sitt nye museum, et sted å føle seg hjemme og føle trygghet, stolthet og tilhørighet til den kvenske/norskfinske kulturen, og som kan bidra positivt til identitetsbygging.  Arrangementet vil bestå av en offisiell åpning 26. august, fagseminar 27. august og lokale aktiviteter hele helgen.

Astrid Serine Hoel (f.94) er utdannet danser fra Norges Dansehøyskole og Flow Dance Academy. Hun setter opp egne forestillinger og samarbeider med ulike dansekompanier og teatre rundt om i Norge. Hun skal blant annet være med i Kvääniteatteri sin første profesjonelle forestilling i 2022, har reist rundt med forestillingen «Merenneidon helmet» sammen med Trygve Beddari og Anne Margaret Nilsen. Akkurat nå er Astrid Serine aktuell med forestillingen «Nordens krokodille», som produseres i samarbeid med Unge Viken Teater. Hun arbeider også med et prosjekt for bevaring og videreføring dansetradisjoner innenfor kvensk norskfinsk kultur.

Arve Henriksen (f.68) er en anerkjent og prisbelønt jazzmusiker som ganske nylig har oppdaget at han har familierøtter som strekker seg langt mot nord. Han har de siste årene funnet sine røtter i det kvenske norskfinske, og arbeider for tiden med en produksjon som tonesetter Alf Nilssen Børsskogs tekster. Han er utdannet fra Musikkkonservatoriet i Trondheim, og har arbeidet freelance siden 1988. Henriksen har komponert og gjort bestillingsverk for festivaler, filmer og dokumentarer og er aktiv i flere musikalske samarbeidsprosjekter med blant andre Supersilent, Trygve Seim Ensemble og David Sylvian. Han står bak en rekke soloprosjekter og har bidratt til mer enn 140 plateutgivelser.

Tervettulemaa!