Juleutstilling: Bengt Karlsson

Juleutstilling: Bengt Karlsson

Grenselandmuseet på Kirkenes har en samling etter den lokale kunstneren Bengt Karlsson. Bildene vises i perioden 20.12-21.01

Bengt Einar Karlsson ble født i Luleå i Sverige 25.6.1909. Foreldrene var Karl Erik Karlsson og Thora, født Nilson. Bengt kom til Elvenes som 5-åring sammen med sine foreldre og søsken, og bodde i Sør-Varanger til sin død 19.2.1980.

Sør-Varanger museum arvet i 1987 en stor malerisamling av Bengt Karlsson etter kona Flora Karlssons dødsbo. I 1988 var det en utstilling på Strand museum med hans arbeider.

Karlssons hjem ble bygget på vestsiden av elven på Elvenes. Det var kun to fastboende der fra før. Faren overtok et gammelt falleferdig sagbruk på vestsiden av elven, som han rev ned og bygde opp på nytt. Faren drev også med fergetrafikk på Elvenes.

Bengt arbeidet tidlig i ungdommen på farens sagbruk og høvleri på Elvenes. Senere tok han arbeid på A/S Sydvaranger for så å vende tilbake til Elvenes Sagbruk som bestyrer. I 1941 giftet han seg med Flora Oline, født Blix.
Under frigjøringen høsten 1944 bodde familien i tunnelen i Bjørnevatn. Der hadde de også kyr.

Helt fra barneårene var han glad i å tegne og male med vannfarger. I 15-16 årsalderen malte han mange malerier. Det var en tilfeldighet at han i 18-årsalderen første gang forsøkte seg på oljemaling. Det var en arbeider på Elvenes som reproduserte malerier i ledige stunder. Etter å ha blitt inspirert av dette, prøvde Bengt seg med egne komposisjoner. Han kunne sitte i timevis og glemte alt annet for å få til en detalj.

Han la mer vekt på fargenes komposisjon enn på tegningen. Han var en typisk naturalist. De forskjellige årstidene og da spesielt høsten gjorde at Karlsson fikk lyst til å prente sine synsinntrykk på lerretet. Mange av motivene fra hans malerier er fra Pasvik og Jarfjordfjellet.

To av ryene i Kirkenes kirke er tegnet av Bengt. Det er «Maria med Jesusbarnet» og «Fiskene og brødet». Han tok også ut fargene som skulle brukes i vevingen.

Bengt ville ha malingen som hobby og ikke som levebrød. Han malte derfor på fritiden, men som pensjonist fikk han bedre tid til malingen. Han hadde også flere malekurs for elever.

Bengt Karlsson døde på Kirkenes i februar 1980.

Åpningstider jul og nyttår:
Stengt 24.12, 25.12, 26.12, 31.12, 1.1.
NB: Stengt også 11.1. og 12.1.

Ellers ordinære åpningstider mand-sønd kl. 9.30-14.00