Kivijärvi-fotografier donert til museet

Vadsø museum – Ruija kvenmuseum har fått en unik gave fra en venn av kunstfotograf Kåre Kivijärvis sønn. Tre fotografier ble overlevert en glad museumsleder den siste dagen i august. Avdelingsleder på Vadsø museum – Ruija kvenmuseum, Kaisa Maliniemi, har all grunn til å smile. Tre unike fotografier, kopiert i mørkerommet av Kåre Kivijärvi selv, ble overlevert museet.

– Dette er en fantastisk gave vi er veldig takknemlige for. Vi skal bli et nasjonalt museum for forvaltning av kvensk kultur i Norge, og Kivijärvi er et viktig forbilde, sier Maliniemi. Bildene er meget kjente og er ”Læstadianere”, ”Første møte, Øst-Grønland” og ”Per Hætta med selvportrett”.

– Dette er en fotoskatt og et meget verdifullt tilskudd til museets samlinger. Fotograf og samlingsforvalter på kvenmuseet, Monica Milch Gebhardt, synes det var veldig gledelig at Nærbø ønsket å gi fotografiene til Vadsø. – Vi håper å kunne vise de frem for publikum på kvendagen 16. mars neste år.

– Nå er det viktig å ta vare på fotografiene på en god måte, slik at de ikke forringes ytterligere, forteller Milch Gebhardt. – Vi ønsker at fotografiene på sikt skal bli en del av kvenmuseets faste utstilling.

Alf E. Hansen overleverte bildene på vegne av giver Per Nærbø. I tillegg fulgte det med en utstillingsplakat og boka som ble gitt ut av Nasjonalbiblioteket i 2011. I den står en personlig hilsen fra Kåre Kivijärvis sønn, Samuel.Hansen kjente Kåre Kivijärvi fra barndommen i Hammerfest. Dermed fikk han Nærbøs tillit til å bringe fotografiene til Øst-Finnmark og Vadsø.

– Nærbø forsto at denne gaven burde komme flere til gode. Han ønsket å finne ut hvem som ville best ivareta bildene, for å fremme Kivijärvis ettermæle som kven, forteller Hansen. – Magefølelsen fortalte meg at det var kvenmuseet i Vadsø.

Bilde: Alf E. Hansen og Kaisa Maliniemi. Foto: Varanger Museum/Monica M. Gebhardt