Ny utstilling om NRK Finnmark sommeren 2022

Ny utstilling om NRK Finnmark sommeren 2022

I disse dager jobber museet i Vadsø med en utstilling om NRK Finnmark. Utstillingen blir å finne i et tidligere radiostudio og kontrollrom fra NRKs tid i bygget som i dag er museum.

Bygget med adresse Grensen 1 stod ferdig i 1949, og var tilholdsstedet for NRKs distriktskontor i Finnmark fram til 2015. Da gjennomførte NRK en omfattende omorganisering i sin organisasjon i Troms og Finnmark, som blant annet medførte at hovedkontoret for Finnmark ble lokalisert til Alta, og bygget i Vadsø ble besluttet solgt.

Vadsø kommune kjøpte bygget i 2016, til museumsdrift, og Vadsø museum – Ruija kvenmuseum flyttet inn. Siden da har museet planlagt en permanent utstilling om NRK-Finnmark i bygget. I år åpner utstilling i tidligere studio 3 og kontrollrom 3 (K3), som i tillegg til Store Studio, er bevart fra NRK sin tid.

Kringkastingens historie i Finnmark startet allerede i 1934 med åpningen av Finnmark kringkaster, i et bygg som dessverre ikke finnes lengre, da det ble det første bombemålet i Vadsø under andre verdenskrig.

Arbeidet med utstillinga er godt i gang, og planlagt åpningsdato for utstillinga er lørdag 25. juni!

Glimt fra NRK Finnmarks historie

Erling Grønvigh og Nils Fr. Jørgensen prøver å få Ivar Balsvik (bak ruta) på lufta, mars 1949. Foto: Ukjent/T.K samling/Varanger museum avd Vadsø museum - Ruija kvenmuseum.
Erling Grønvigh og Nils Fr. Jørgensen prøver å få Ivar Balsvik (bak ruta) på lufta, mars 1949. Foto: Ukjent/T.K samling/Varanger museum avd Vadsø museum – Ruija kvenmuseum.

 

Programsekretær Anna Dahl Johnsen, her i studio i 1953, er en av de som vil bli trukket fram i utstillinga. Foto: Firma Henry Hansen/T.K samling/Varanger museum avd Vadsø museum - Ruija kvenmuseum.
Programsekretær Anna Dahl Johnsen, her i studio i 1953, er en av de som vil bli trukket fram i utstillinga. Foto: Firma Henry Hansen/T.K samling/Varanger museum avd Vadsø museum – Ruija kvenmuseum.

Arbeid med ny utstilling 

Teknikerbord fra NRK i museets samling

Teknikerbord fra NRK i museets samling.

 

Konservator Tove Kristiansen har plukket ut noen eldre radioer som skal få plass i utstillinga.

Konservator Tove Kristiansen har plukket ut noen eldre radioer som skal få plass i utstillinga.

 

Prosjektmedarbeider Anne Maren Krogvold Nilssen gjennomgår og registrerer gjenstander til utstillinga

Prosjektmedarbeider Anne Maren Krogvold Nilssen gjennomgår og registrerer gjenstander til utstillinga.

 

Håndverker Terje Wickstrøm Johansen bygger om rommet til utstilling

Håndverker Terje Wickstrøm Johansen bygger om rommet til utstilling.

 

 

 

Tittelbilde: Finnmark Kringkasting, Vadsø, 1956. Et vinterbilde tatt fra sørvest mot nord. Finnmark kringkasting oppført 1948-1949. Arkitekt MNAL Henrik Kjær. Bygget ble innviet 15.09.1949

Foto: Firma Henry Hansen/T.K samling/Varanger museum avd Vadsø museum – Ruija kvenmuseum.