Samarbeid om kvenuka

Samarbeid om kvenuka

Språkrådet og Vadsø museum – Ruija kvenmuseum samarbeider om årets kvenuke for 1., 5. og 8. klasse i Vadsø kommune. Temaet denne gangen er kvenske stedsnavn.

– Vi i kvensk stedsnavntjeneste og Språkrådet er veldig glade for å jobbe sammen med museet om dette, sier rådgiver Katriina Pedersen. Både museet og kvensk stedsnavntjeneste arbeider med immateriell kulturarv, derfor er det positivt at vi får til et samarbeid som barn og unge har glede av, fortsetter hun.

Pedersen gir elevene en innføring i temaet på fjøsloftet på Esbensengården. Opplegget er tilpasset de ulike klassetrinnene, slik at de minste får høre et sagn knyttet til kvenske stedsnavn, mens de eldre elevene får lære om stedsnavn i hele det kvenske området.

Ute på tunet til Tuomainengården tar museumshåndverker Johnny Sommer over styringa når elevene skal lage sine egne stedsnavnskilt. Det spikkes, hamres og sages med stor iver. Greiner og tauverk omskapes til sjarmerende skilt med kvenske stedsnavn fra Troms og Finnmark.

– Elevene har laget 34 skilt som pryder uteområdet her på gården nå, sier museumsformidler Renate Martinussen fornøyd. Skiltene skal museet lage et monumentalt kunstverk av. Dette skal avdukes på sommeråpninga av Vadsøs nye museumsbygg i Grensen 18. juni.

Foto øverst: På Kvenuka 2016 lager elevene skilt med kvenske stedsnavn. Her er elevene Mashair Yacoub, Leontina Perovic, Nahid Jafari, Nora Fagerli, Iris S Betten og Marwaz Khalil fra klasse 5C ved Vadsø barneskole, med skiltet Yykeanperä som er Skibotn. Foto: Monica Milch Gebhardt/Varanger museum.

Fra v.: Renate Martinussen (formidler på museet), Johnny Sommer (håndverker på museet) og Katriina Pedersen fra Stedsnavnstjenesten har samarbeidet om årets kvenuke. Foto: Monica Milch Gebhardt/Varanger museum