Sommerutstillinger åpnet på Ekkerøy

Sommerutstillinger åpnet på Ekkerøy

Ekkerøy besøkes av turister fra hele verden. Mange av dem er fuglekikkere med stor interesse for Varangers yrende fugleliv, og en av de største attraksjonene er fuglefjellet på Ekkerøy. Derfor passer det perfekt at en av sommerens utstillinger på Kjeldsenbruket heter akkurat «Fugler i Varanger».

Søndag 28.juni åpnet Kaisa Maliniemi, avdelingsleder ved Vadsø museum – Ruija kvenmuseum, sommerens utstillinger på Kjeldsenbruket. Mange har sikkert sett Skjalg-Helmer Vians (15) flotte fuglebilder i lokalavisen Finnmarken, men nå får enda flere se de på utstillingsveggen. Den unge gutten begynte tidlig å fotografere fugler og har ikke bare avbildet fuglene, men også fanget mange gode øyeblikk. Utstillingen består av 9 forstørrede bilder, et bildespill og en katalog over fugler i Finnmark. Skjalg-Helmers egen fotobok er også til salgs i museumsbutikken blant andre lokalproduserte varer.

Den andre av sommerens utstillinger heter «Karelia – byggeskikk og landsbykultur» og er produsert av Vadsø museum. Utstillingen er basert på en 10 dagers dokumentasjonstur til Karelen i oktober 2014. Monica Milch Gebhardt, samlingsrådgiver og fotograf ved Vadsø museum og Randi Berit Sjølie, tømrer og arkitekt, har fotografert, tegnet og dokumentert byggeskikken i de pomorske landsbyene Gridino, Virma, Sumski Posad og Njutcha ved Kvitsjøen, i tillegg til de karelske innlandsbyene Paanozero og Kalevala. Bakgrunnen for turen var et ønske om å dokumentere likhetstrekk mellom karelsk/nord-russisk byggeskikk og byggeskikken i Varanger. Spesielt kombinasjonshusene med sammenbygd bolighus og fjøs, som finnes i begge land.

Monica Milch Gebhardt var tilstede på utstillingsåpningen og fortalte litt om byggeskikken og turen til Karelen. Deler av kantelegruppen i Vadsø var også invitert til å spille, og de framførte melodien Kalevala for et lydhørt publikum.

Utstillingene er åpne hver dag fra kl 11-17 i perioden 28.juni -14.august 2015.

Kantelespilling ved åpning av fotoutstillingen Karelia.
Besøkende i butikken på Kjeldsenbruket.
Besøkende i butikken på Kjeldsenbruket.