Støttekonsert for restaurering av flygel

Støttekonsert for restaurering av flygel

Sist lørdag fikk store deler av Vadsøs kulturliv vist hva byen består av; en mangfoldig musikalsk innsats på scenen med store og små.

Flott konsert på kooperativet kulturscene, Vårbrudd sist lørdag.

66 bidragsytere sto på scenen lørdag 12.mai. Dessverre måtte konserten konkurrere med et fantastisk vårvær, men likevel var det flere som fant veien til Vårbrudd på lørdag. Konserten var viet innsamling til restaurering av det gamle flygelet i Store Studio. I samarbeid med Varangerfestivalen ble Vårbrudd og teknikere lånt ut gratis til konserten. Til OmSåKorets kafe med kaffe og mange kaker, kunne man høre Kulturskolens pianoelever, Aspirantkorpset, OmSåKor, Vadsø Mannssangforening, Sølvguttan, Vadsø ungdomskorps, Alle tiders band, Scene Finnmark, pianist Anna Volkova og Torill Olsens fortelling om en tenkt historie, sett fra flygelet selv.

Vadsø aspirantkorps.

Flygelet har en lang og spennende historie. Flygelet, som er det eneste full-størrelse konsertflygel i Øst-Finnmark, kommer fra den tyske pianofabrikken Schiedmayer i 1939. Trolig kom det til Vadsø under krigen og skal ha blitt brukt av de tyske soldatene. Etter krigen sto det i Store Studio, brukt til konsertopptak av mange musikere. Det var Vadsøs distriktskontor som skulle binde landet. Bygget i Grensen 1 er et påkostet gjenreisning bygg og ble kalt «Lille Marienlyst». Det huser i dag museet og Store Studio som er i den eldste bygningsdelen, skal være i bruk som en kultur- og konsertscene for byen.

Senere ble flygelet flyttet til Solsiden, deretter på Sentrum skole før det kom til museet i 2016. Dessverre er det i såpass dårlig tilstand at det krever en større restaurering. Denne våren sendes det til verksted i Oslo.

Det er et stort prosjekt å få finansiert en restaurering av et flygel. Men vi har fått kyndige folk som har sett på flygelet, og bekreftet at dette er et godt instrument som er verdt å ta vare på sier konservator Tove Kristiansen ved museet. For å få dette finansiert har museet fått god starthjelp fra fondet til Sparebank 1 Nord-Norge og Vadsø kommune. I tillegg selges note- og handlenett og det har vært lagt ut folkeinnsamling på Facebook-siden.

Det var også en støttekonsert i vinter med OmSåKor, og vi håper vi får til en konsert til høsten. Med støttekonsertene viser vi ikke bare at det er et stort kulturliv i Vadsø, men vi viser også hvem som er framtidens brukere av instrumentet. Ved å restaurere det gamle flygelet vil vi kunne både tilbakeføre et gammelt og godt flygel, som i tillegg er en viktig historisk gjenstand som har betydning for vår lokale identitet.