Strikkeoppskrift kopiert etter et Ellisif Wessel fotografi

I 2016 ville Ellisif Wessel vært 150 år og dette vil Grenselandmuseet markere gjennom hele året med små og store arrangementer/happenings.

Foto: Ellisif Wessel

I forbindelse med markeringen av Ellisif Wessel 150 år, har Grenselandmuseet produsert strikkeoppskrifter for dame-, herre- og barnevott som er kopiert av et plagg på et Ellisif Wessel-motiv.

Fotografiet avbilder to kjente personer fra Sør-Varanger, nemlig sydpolsfarerne Per-Jon Savio og Ole Johnsen Must. Guttene er plassert ved rekkverket på Ellisifs veranda, og ser mot fotografen. Klarhet i fotografiet har gjort det mulig å se mønsteret på Must sine votter. Dette er et mønster som ikke er trykket i museets tidligere publikasjoner om samiske vottemønstre.

Varanger museum er opptatt av immateriell kulturarv som er muntlig overlevering av kunnskaper, og særlig fremtredende innen tradisjonshåndverk. Ved å aktivt arbeide med å kopiere og rekonstruere mønstre fra ullplagg og fotografier som befinner seg i museets samlinger, avdekkes det gjennom prosessen teknikker for å best mulig tilpasse plagget etter materialvalg og bruk. Dette har inspirert til å igangsette produksjon av strikkeoppskrifter med utgangspunkt i egne samlinger.

Mønsteret etter Must er nå kommet for salg i butikken ved Grenselandmuseet.

Must-vott, dame/herre

Must-vott, barn