Vandreutstillingen «Tuulessa – i vinden» åpner i Vardø 1. juni

Vandreutstillingen «Tuulessa – i vinden» åpner i Vardø 1. juni

Vi starter sommersesongen 1. juni kl. 12.00 med åpning av vandreutstillingen "Tuulessa - i vinden"!

Vi starter sommersesongen 1. juni kl. 12.00 med åpning av vandreutstillingen «Tuulessa – i vinden»!

Hvordan skal vi kjenne igjen den kvenske kulturen i dag? Det er ikke alltid så lett å vite, om du ikke sjøl snakker kvensk eller kjenner til de tradisjonelle kulturuttrykkene.

Hvis du ikke har langt merke til noe kvensk i det siste vil du nok snart komme til å gjøre det, for den kvenske kulturen er i vinden. Det bobler av liv i kvensk musikk, kvensk håndverk og kvensk teater, for å nevne noe. Kvenene inntar en mer synlig plass i både kultur- og næringslivet.

Utstillingskatalogen til Tuulessa ble klar høsten 2023, og ble lansert mens utstillinga stod på Vadsø museum-Ruija kvnemuseum, 18. november 2023.

Ei gruppe forskere ved UiT Norges arktiske universitet har sammen med Vadsø museum – Ruija kvenmuseum og Nicolaysen Film undersøkt hvordan den kvenske kulturen er synlig i dag – på familiefronten, i kulturnæringene og på museum.

I utstillinga møter du kvensk samtid og blir kjent med hvordan den kvenske kulturen uttrykkes i dag. Her er både industriprodukter og kunstverk, her er kvenenes egne refleksjoner omkring identitet og kulturarv, og her er tradisjonelle håndverksteknikker brukt på nye måter.

Se den kvenske kulturen få vind i seilene – besøk utstillinga og bli klok på kvensk!

«Tuulessa – i vinden» står ved Vardø museum til 15. september.

Adresse: Skolegata 1, Vardø.