Slik blir åpningen av museet i Vadsø!

Slik blir åpningen av museet i Vadsø!

Et stjernelag av kvenske og norskfinske artister kommer til åpninga!

Varanger museum mottok i 2018 midler over statsbudsjettets post «Nasjonale kulturbygg» til ombygging av NRK-bygget i Vadsø til moderne museumsfasiliteter og ny basisutstilling. Museet og utstillinga er tilegnet den nasjonale minoriteten kvener/norskfinner. Vadsø museum – Ruija kvenmuseum er i tillegg til å være lokalmuseum for Vadsø og bygdene rundt, ansvarsmuseum for kvensk/norskfinsk kultur og historie, og skal være et nasjonalt museum for kvener/norskfinner.

26. august 2021 ønsker Vadsø museum – Ruija kvenmuseum Tervettulemaa kothiin! Velkommen hjem! – til vårt nye museum og vår nye hovedutstilling! Åpninga blir markert med en storslagen feiring. I Nobile kultursal i Vadsø, blir det hilsninger, taler og et rikt kulturprogram, før vi går samlet opp til museet der snoren klippes og utstillinga åpnes for besøk.

Jazzmusiker Arve Henriksen og danser Astrid Serine Hoel er allerede annonsert som en del av kulturprogrammet. Nå kan vi røpe at også forfatter Kjersti Anfinnsen, popmusiker Thea Thomassen og fiolinist og folkemusiker Kristin Mellem kommer til åpninga. Alle har en personlig tilknytning til det kvenske/norskfinske. I tillegg til de tilreisende gjestene blir det lokale kulturelle bidrag fra Vadsø mannsangsforening og Vestre Jakobselv barnehage.

Avdelingsleder ved museet Mia Krogh  og prosjektkoordinator Monica Milch Gebhardt er godt førnøyde med bredden i de kulturelle bidragene som bidrar til å gjøre åpninga ekstra spennende. – Dette blir en spektakulær åpning som vi gleder oss til å invitere folk til! sier Mia Krogh.

– På grunn av hensynet til smittevern vil vi bruke den romslige Nobile kultursal til åpninga, og vi vil dessuten også streame alt ut på nett for å nå ut til flere. Kanskje lokale samlingssteder kan invitere til felles feiring av åpningen hvor streamingen kan vises? foreslår Monica Milch Gebhardt.

De legger til at resten av festkomitéen for museumsåpninga også er glade og spente til åpninga i august og håper på stor interesse fra publikum. Foruten Krogh og Milch Gebhardt består festkomitéen av Vadsøordfører Wenche Pedersen og styreleder for Varanger museum Kurt Wikan, samt Vadsø Norsk-Finsk forening ved Bjørn Hildonen, Nord-Varanger kvenforening ved Jens Pedersen og Vadsø historielag ved Trygg Jakola.

For mer info, kontakt Mia Krogh, tlf. 40704501

Om artistene:

Kjersti Anfinnsen har røtter i Vestre Jakobselv, men bor i Oslo. Hun har gått på Forfatterstudiet ved Kunstakademiet i Tromsø og arbeider som tannlege. Hun har gitt ut to romaner Det blir grønt i 2012 og De siste kjærtegn i 2019. I sitt forfatterskap har hun fått priser som Årets bok 2019 i Tidsskriftet Subjekt og Havmannsprisen og Bokhandelens forfatterstipend i 2020. Kjersti kommer til åpninga med en prolog om tilhørighet til det kvenske/norskfinske og egne dikt på norsk og kvensk.

Kjersti Anfinnsen. Foto: Knut Åserud

Thea Thomassen er en kvensk – samisk popartist som er utdannet ved universitetet BIMM London (British Irish Modern Music) med bachelor som Professional Vocalist. Hun er bandleder, artist, låtskriver, koreograf og produsent for flere band. Thea henter inspirasjon fra hvordan det er å være ung i dag sett fra et kvensk/samisk og arktisk perspektiv. Til Vadsø har hun med gitarist og produsent Vetle Øvstehage og prosjektet The Lime Lounge. Vetle er også utdannet ved universitetet BIMM London (British Irish Modern Music) med bachelor som Professional Guitarist. Med musikken de tar med til Vadsø ønsker de å formidle all gleden med den kvenske identiteten og det vakre i det å være kvensk, men også det triste med alt som er tapt, og den sterke kraften som er svekket.

Thea Thomassen – The Lime Lounge Foto: Solveig J. Thomassen
Vetle Øvstehage – The Lime lounge. Foto: Linda Øvstehage.Kristin Mellem er fiolinist og pedagog, utdannet fra musikkonservatoriene I Tromsø og Bergen. Som utøvende og skapende kunstner har Kristin vært spesielt opptatt av kvensk og sjøsamisk kulturtradisjon. Hun har turnert I Europa, USA og Asia med tradisjonsmusikk og egen musikk, og har hatt kunstneriske oppdrag for en rekke festivaler og andre. Kristin har erfaring som musikalsk leder, komponist, arrangør, musiker og skuespiller. Hun har vært ansatt som symfonimusiker, distriktsmusiker og kulturskolelærer. Kristin er for tiden ansatt i egen kulturbedrift, Mellemspell AS. Her står kvensk formidling i sentrum med egne prosjekt og oppdrag som musiker, foredragsholder, komponist, tekstforfatter og prosjektleder. Hun har de siste årene ledet store prosjekt om kvensk og samisk musikktradisjon, finansiert av Kulturrådet og Kommunal- og utviklingsdepartementet (KMD). Kristin har mottatt flere kulturpriser for sitt arbeid.

Kristin Mellem. Foto: Eli Bråstad Johannessen

Arve Henriksen er en anerkjent og prisbelønt jazzmusiker som ganske nylig har oppdaget at han har familierøtter som strekker seg langt mot nord. Han har de siste årene funnet sine røtter i det kvenske norskfinske, og arbeider for tiden med en produksjon som tonesetter Alf Nilssen Børsskogs tekster. Han er utdannet fra Musikkkonservatoriet i Trondheim, og har arbeidet freelance siden 1988. Henriksen har komponert og gjort bestillingsverk for festivaler, filmer og dokumentarer og er aktiv i flere musikalske samarbeidsprosjekter med blant andre Supersilent, Trygve Seim Ensemble og David Sylvian. Han står bak en rekke soloprosjekter og har bidratt til mer enn 140 plateutgivelser.

Arve Henriksen. Foto: Julia Marie Naglestad

Astrid Serine Hoel er utdannet danser fra Norges Dansehøyskole og Flow Dance Academy. Hun setter opp egne forestillinger og samarbeider med ulike dansekompanier og teatre rundt om i Norge. Hun skal blant annet være med i Kvääniteatteri sin første profesjonelle forestilling i 2022, har reist rundt med forestillingen «Merenneidon helmet» sammen med Trygve Beddari og Anne Margaret Nilsen. Akkurat nå er Astrid Serine aktuell med forestillingen «Nordens krokodille», som produseres i samarbeid med Unge Viken Teater. Hun arbeider også med et prosjekt for bevaring og videreføring dansetradisjoner innenfor kvensk norskfinsk kultur.

Astrid Serine Hoel. Foto: Line Schibstad

Last ned bilder herfra: https://www.varangermuseum.no/for-pressen/

Fotokreditering:

Arve Hendriksen. Foto: Julia Marie Naglestad

Astrid Serine Hoel. Foto: Line Schibstad

Kjesti Anfinnsen. Foto: Knut Åserud

Thea Thomassen – The Lime Lounge. Foto: Solveig J. Thomassen

Vetle Øvstehage – The Lime lounge. Foto: Linda Øvstehage.

Kristin Mellem. Foto: Eli Bråstad Johannessen