Følg skyggen av luftskipet Norge

Følg skyggen av luftskipet Norge

Tidlig i mai 1926, fløy luftskipet Norge over Varanger på sin ferd mot Nordpolen som en del av ekspedisjonen The Amundsen–Ellsworth–Nobile Transpolar Flight! Les den spennende historien om luftskipsferdene og Vadsøs rolle i denne globale thrilleren her.

Til 95 års jubileet for ferden til luftskipet Norge i 2021 har Geographic Research and Application Laboratory – European University of Rome, – i samarbeid med Nord University Bodø, og Museo Umberto Nobile, Lauro, – gått sammen om prosjektet Shadow of Norge. Prosjektet har utviklet en app hvor man kan følge en digital skygge av luftskipet Norge, sveve over stedene der Norge mellomlandet på vei fra Roma til Alaska for å krysse over Nordpolen!

Varanger museum er veldig glade og takknemlige for dette imponerende arbeidet som gir oss muligheten til å se luftskipet over Vadsø og Vardø!

Appen Shadow of Norge kan lastes ned her!

OBS: Funker bare på Android-telefoner, fortrinnsvis Samsung.

Tips: Ha tålmodighet. Appen er laget som et eksperiment og ikke for kommersielt bruk, så den virker ikke alltid like problemfritt, men om du gir den litt tid og flere forsøk blir det ekstra fint å se det digitale luftskipet sveve rundt deg til slutt.

Hvis du laster ned appen og finner fram til stedet du befinner deg, f. eks Vadsø sentrum, Vardø sentrum eller Vadsøya, så skal du kunne se luftskips-«skyggen» om du befinner deg på det området på kartet som er farget blått. Vend kameraet ned mot bakken når du først har åpnet appen, og la appen få litt tid på å finne ut din plassering. Du vil se gule prikker og firkanter på bakken foran deg som viser at den søker og finner plassering. Vend så kameraet opp mot himmelen og se deg rundt. I Vadsø vil man se luftskipet på vei til og fra luftskipsmasta på øya. Om man ikke ser luftskipet i det hele tatt, prøv å gå ut av appen og åpne den på nytt.

Screenshot fra appen: Luftskipskyggen over Vadsøya med dagens Vadsø i bakgrunnen.
Screenshot fra appen: Luftskipskyggen kommer ned til fortøyning ved luftskipsmasta på Vadsøya.

Alle foto: Lisbeth R. Dragnes/Vadsø museum – Ruija kvenmuseum