Mie olen mie – DKS-opplegg og eksklusiv utstilling!

Mie olen mie – DKS-opplegg og eksklusiv utstilling!

Museet i Vadsø har laget kunstutstilling med kvenske kunstnere og skoleelever. Visning 6. november!

I uke 43 hadde Vadsø museum-Ruija kvenmuseum besøk av de kvenske kunstnerne Liv Bangsund og Siri Mari Vitalis Larsen, som sammen med museet formidler Lisbeth R. Dragnes ledet Vadsøs 8. klassinger og utvalgte klasser fra Vadsø videregående skole gjennom et kreativt opplegg om det kvenske/norskfinske, kunst, tilhørighet og identitet.

Mie olen mie – Jeg er meg er en produksjon i Den kulturelle skolesekken som museet gjennomfører i samarbeid med DKS Troms og Finnmark og Nordnorsk kunstnersenter. I 2021 gjennomførte vi en testlab der alle trinn på ungdomsskolen fikk møte kvensk og norskfinsk kunst og utforske hvordan de selv kan lage egen kunst inspirert av kunstnerne og samtaler om identitet. Mer informasjon og video fra testlaben kan du finne her.

I år turnerer produksjonen med kunstnerne, og den uka de er i Vadsø skjer alt på museet.

Elevene utforsker museumsutstillinga som en del av opplegget i Mie olen mie – Jeg er meg.

 

 

 

 

 

Skoleelevene som deltar får utforske museets hovedutstilling Kohtaaminen Jäämeren kans – Møtet med Ishavet som handler om kvensk og norskfinsk historie og kultur, før de får presentert kunstnerskapet til de kvenske eller norskfinske kunstnerne. De forteller om sine kunstnerpraksiser og inspirasjon, i tillegg til hva de legger i sin kvenske eller norskfinske tilhørighet og sin identitet, og hvordan de eventuelt bruker dette inn i kunsten sin. Den mest populære delen av dagen er når elevene selv for utfolde seg og skape egne verk ut fra et rikt utvalg materialer som er lagt klare for dem. Før de kommer så langt er de imidlertid også gjennom flere kunstrettede oppvarmingsøvelser, refleksjonsoppgaver og skisser.

Kunstnerne involvert i produksjonen reiser også ut til skoler, der de har med seg en kort inspirasjonsvideo fra museets utstilling om kvener/norskfinner. Les mer om bakgrunnen for produksjonen her.

Kunstverkene fra Mie olen mie – Jeg er meg laget på museet i år blir mulig å se som en del av hovedutstillingen på Vadsø museum-Ruija kvenmuseum søndag 6. november kl. 12.00-15.00!

Inngang denne søndagen er gratis for alle, og samme dag vil også museet markere vårt 50 års jubileum med et eget arrangement i Store studio fra kl. 13.00!

 

Kunstner Liv Bangsund forteller om sin kvenske bakgrunn og hvordan hun bruker denne inn i kunsten sin.

 

 

 

 

 

 

Elevene fra 8. trinn har fått i oppgave å skissere noe de ser i utstillinga med en liten metalltråd. Kunstnerne Liv Bangsund og Siri Mari Vitalis Larsen følger dem i oppgaven og samtaler med dem om valg av motiv og utforming.

 

Elevene fikk velge materialer fra et fullstappet og fargerikt materialbord.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Verk under produksjon.


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bernt Johnny Bertheussen og Eirik Hagerup fra DKS Troms og Finnmark kom også innom en av dagene og hev seg med i kunstlaging.

 

Siri Mari Vitalis Larsen som omviser i kunstutstillinga med elevenes kunst på slutten av en dag med workshop. Alle verkene får oppmerksomhet og kommentarer.

 

 

 

 

 

Elevenes kunst i samspill med museumsutstillinga, her er noe som minner om eventyrfigurer plassert sammen med en mattevev.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Elevenes verk i samspill med museumsutstillinga.

 

Alle foto: Lisbeth R. Dragnes/Vadsø museum-Ruija kvenmuseum.