Vandreutstillinga «Tuulessa – I vinden» i Vadsø

Vandreutstillinga «Tuulessa – I vinden» i Vadsø

Søndag 6. august kl. 15.00 åpner vandreutstillinga "Tuulessa - I vinden" på Vadsø museum- Ruija kvenmuseum. Utstillinga kan besøkes på museet i Vadsø t.o.m 21. januar.

Stadig flere omfavner og tar i bruk kvensk språk og kultur.   Det er synlig i teater, kunst, media, matkultur, musikk og litteratur.  Utstillinga Tuulessa viser kvensk kulturarv i dag, i familier, på museum og innenfor kulturnæringer.

Vandreutstillinga tar utgangspunkt Intangiblization, Materializations and Mobilities of Kven Heritage: Contemporary Articulations in Fields of Family, Museums, and Culture Industry forkortet til IMMKven. Prosjektet er utviklet av UiT Norges arktiske universitet, Vadsø museum-Ruija kvenmuseum og Nicolaysen Film.

IMMKven undersøker hvordan kvensk kulturarv er synlig i dag – i familier, på museum og innenfor kulturnæringer, med særlig fokus på stedene Nordreisa, Vadsø og Skallelv. Forskerne har undersøkt hvordan den kvenske kulturen er synlig i dag – på familiefronten, i kulturnæringene og på museum.

 

Kvensk hjem i utstillinga Tuulessa på Alta museum, mars 2023. Foto: Riinakaisa Laitila/Kvensk institutt.

Forskerne har – i samarbeid med en rekke partnere (Varanger museum IKS avd. Vadsø museum – Ruija kvenmuseum, Kainun institutti – Kvensk institutt i Børselv, Alta museum, Nord-Troms museum IKS og Halti kvenkultursenter, UiT Norges arktiske universitetsmuseum og UiT Norges arktiske universitet Universitetsbiblioteket) utviklet vandreutstillinga «Tuulessa – I vinden».

I utstillinga møter du kvensk samtid og blir kjent med hvordan den kvenske kulturen uttrykkes i dag. Her er både populærkultur og kunstverk, her er kvenenes egne refleksjoner omkring identitet og kulturarv, og her er tradisjonelle håndverksteknikker brukt på nye måter.

 

Tervetulemaa! Tervetuloa! Velkommen!

Utstillinga kan ses på Vadsø museum-Ruija kvenmuseum til og med søndag 21. januar.

 

Basert på dialog med forskerne har kunstner Åsne Kummeneje Mellem har laget verket Tieonankara (2021 ) spesielt til utstillingen Tuulessa. 

Bilder fra utstillingsåpning på museet i Tromsø 23. januar 2022 og fra da utstillinga stod på Alta museum i mars 2023.