Titina og luftskipene kommer til Vadsø igjen!

Titina og luftskipene kommer til Vadsø igjen!

Polarferdene med luftskip gjenfortelles som tegnefilm, med Nobiles lille hund Titina i hovedrollen!

Filmen «Titina» hadde førpremiere i Vadsø 7. oktober i år. Vadsø museum-Ruija kvenmuseum samarbeidet med Vadsø kino om førpremierefesten da historien om luftskipsferdene til Roald Amundsen og Titinas eier, luftskipsingeniør og kaptein Umberto Nobile, er knyttet til Vadsøs historie gjennom mellomlandingene i luftskipsmasta på Vadsøya.

Da Amundsen i 1926 ville krysse Nordpolen, skulle det bli luftskip som ble løsningen. Den italienske ingeniøren Umberto Nobile tegnet og styrte luftskipet som fikk navnet «Norge». Luftskipet trengte landingssteder underveis mot Nordpolen, og Vadsø ble valgt ut og en luftskipsmast satt opp på øya. Ekspedisjonen med luftskipet «Norge» i 1926 ble en suksess og gav berømmelse til alle  involverte. Den neste ferden, der Nobile dro uten Amundsen med luftskipet «Italia», i 1928, ente i tragedie med havari i polisen og med  Amundsens forsvinning i en redningsaksjon for Nobile.

Titina var med på alt dette, og i tegnefilmen om henne får vi hele denne dramatiske historien sett fra hennes perspektiv.

Noen friheter har filmskaperne selvfølgelig tatt seg, men at det var en liten selskapshund med i luftskip både til Nordpolen og innom luftskipsmasta i Vadsø, er altså helt sant!

Vi på museet i Vadsø gleder oss allerede til å se filmen igjen på skolevisninger i samarbeid med Vadsø kino, og inviterer også til luftskipsverksted søndag 23. oktober der man kan vinne billetter til filmen!

Følg lenkene her for å lese mer om polarferdene med luftskip, og om mellomlandingene i Vadsø!

Her er Umberto Nobile ankommet Vadsø med luftskipet «Norge» i 1926. På armen har han sin trofaste følgesvenn, hunden Titina, som var med på begge polferdene han tok med luftskip – og som begge mellomlandet i luftskipsmasta i Vadsø. Foto: Finnmark fylkesbibliotek. Trykk på bildet for å se det på Digitalt museum.

 

Luftskipet «Norge» er forankret i luftskipsmasta på Vadsøya i Vadsø 6.mai 1926. Foto: Ukjent/Varanger museum avd. Vadsø museum – Ruija kvenmuseum

 

Hele besetningen på luftskipet «Norge». Titina er selvsagt også med, på fanget til sin eier, Umberto Nobile forrest og helt til høyre. Foto: Ukjent/Varanger museum avd Vadsø museum – Ruija kvenmuseum

 

Luftskipet «Italia» besøker Vadsø i 1928. Foto: Jakob Lauritz Smith Bredrup/Finnmark fylkesbibliotek. Trykk på bildet for å se det på Digitalt museum.

 

Fra vinduene i kinofoajeen, for tiden pyntet med Titina-tegninger, er det god utsikt mot Vadsøya og luftskipsmasta. Foto: Lisbeth R. Dragnes/Vadsø museum-Ruija kvenmuseum

 

På premierefesten ble publikum tatt i mot på kinoen med rød løper, isblå velkomstbrus, popcorn i Titina-beger og lykkehjul!
Museet hadde laget quiz til premierefesten basert på den virkelige historien om polferdene med luftskip. Det ble premier både fra museumsbutikken, filmskaperne og kinoen til heldige vinnere. Foto: Lisbeth R. Dragnes/Vadsø museum-Ruija kvenmuseum

 

 

 

 

 

 

 

Produsent Tonje Skar Reiersen og regissør Kajsa Næss kom til Vadsø for å presentere filmen. «Dere blir de aller første til å se den ferdige filmen, så gratulerer!» fortalte regissør Næss til et spent publikum før filmen startet. Her er de med luftskipsmodell og ballongbue som pyntet opp i kinofoajeen. Foto: Lisbeth R. Dragnes/Vadsø museum-Ruija kvenmuseum

 

 

Nobile med en sprellende liten hund, antageligvis Titina, på Vadsøya med luftskipsmasta i bakrgrunnen. Foto: Jakob Lauritz Smith Bredrup/Finnmark fylkesbibliotek. Trykk på bildet for å se på Digitalt museum.

 

Trailer fra filmen Titina:

Vises igjen på Vadsø kino fra 21. oktober!