Trolldomsprosessene i Finnmark

Vardø var et administrasjonssentrum i nord, og det var her representanter for myndighetene, eller kongens menn, satt. Derfor ble de fleste av trolldomssakene i Finnmark vi kjenner til, ført her. Trolldomsprosessene pågikk over en periode på ca 100 år, og var på sitt mest intense mellom 1620 og 1665. Hele 91 mennesker mistet livet på bålet i Vardø, nærmere bestemt på Steilneset. De mest intense prosessene i Finnmark fant sted en relativt kort periode etter reformasjonen i Norge-Danmark. Det var mye politisk uro og usikkerhet, særlig i Finnmark.Grensen var ennå ikke tydeliggjort verken mot Russland, Finland eller Sverige.

De anklagde satt på Vardøhus festning, ikke den som vi ser i dag, og her satt de i det man kalte trollkvinnehullet og avventet sin skjebne. Mange av dem ble utsatt for ydmykende forhør og behandling. Blant annet ble de barbert over hele kroppen fordi man mente at djevelen satte seg i håret. De fleste av kvinnene som satt der var anklaget for å ha inngått en pakt med djevelen, den verste forbrytelsen man kunne begå i de dager. Av de anklagde var cirka 84% kvinner. Noen satt der i forbindelse med enkeltsaker, andre fordi de var angitt av andre som var anklaget, i såkalte kjedeprosesser. På det meste ble så mange som 20 personer brent med utgangspunkt i den samme saken.

For videre lesing om dette temaet anbefales Liv Helene Willumsens bok fra 2013 Dømt til Ild og Bål og Rune Blix Hagens Ved Helvetes porter fra 2015.