Quæncasten

Fra 2023 finner du Quæncasten på sportify/anchor.fm, med direktesendinger på Youtube og dessuten "Quæncasten presenterer: Historier fra Kvenland" på sportify!

Quæncasten er et samarbeid mellom Kvensk språksenter Vadsø AS og Vadsø museum – Ruija kvenmuseum.

Fra januar 2023 satser språksenteret på direktesendte videosendinger på YouTube @quaencasten og med sendinger fra ulike arrangementer på Quæncasten presenterer: | Podkast på Spotify .

Museets bidrag vil fortsatt legges ut på Quæncastens opprinnelige plass på spotify og anchor.fm, med linker fra denne siden.

 

Quæncasten har som mål å formidle kvensk kultur, historie og språk til folk flest i hele Nord Norge, og støttes av Troms og Finnmark fylkeskommune.

 

 

Lenke til Quæncastens facebookside.

 


 

Sending 30.09.2022: Jan Erik Kaplon leser Paulaharju

Jan Erik Kaplon leser fra Samuli Paulaharjus bok «Kvenene – Et folk ved Ishavet».

 

Sending 11.03.2022: Kvener og forholdet til Russland – Samtale med Einar Niemi

Denne uka har Raymond tatt en prat med professor emeritus i historie, Einar Niemi om kvensk og finsk historie tilknyttet naboskapet med Russland. I minikurset lærer Aili Eriksen fra Kvensk institutt bort nyttige fraser til samtale etter et kinobesøk.

 

Sending 04.03.2022: Mangfold og museumsarkitektur – Utformingen av nye Vadsø museum-Ruija kvenmuseum

I denne episoden får vi høre en samtale om perspektiver og tanker som ligger bak utforminga av nye Vadsø museum-Ruija kvenmuseum. Mia Krogh, museumleder, Irene Jullum Hagen, sivilarkitekt hos Norconsult, og Gyrid Øyen, phd stipendiat ved UiT Norges arktiske universitet og forskningsprosjektet IMMKven, snakker ut fra sine ulike ståsteder i dette som oppdragiver, arkitekt og forsker. Utgangspunktet for samtalen er artikkelen «Fra tegl til tre – mangfold som maktskifte i museumsarkitekturen» av Gyrid Øyen og Tord Øyen.
 
Det blir også et lite språkkurs med Aili Eriksen fra Kvensk institutt, hvor vi fortsetter på temaet kino!
 
Episodebilde: Vadsø museum-Ruija kvenmuseum under ombygging i 2020, øverst og ferdigstilt i august 2021 under.

 

Sending 25.02.2022: Opplæring i grindvev og jakten på kvenske kultur- og identitetsmarkører med Helga Vara

Lisbeth har fått grundig opplæring i veving og snakket med Helga Vara om både vevetradisjoner, symboler og identitetsmarkører. I ukas minikurs i kvensk snakker Raymond med Aili Eriksen om flere nyttige ord tilknyttet kinobesøk. 

 

Helga Vara med vev hun satt opp på aktivitetsdagen utenfor museet 29. august 2021. Foto: Lisbeth R. Dragnes

 

Sending 18.02.2022: Palapeli – utstilling om det kvenske og norsk-jødiske Tromsø

Lisbeth har vært innom Tromsø og sett Perspektivet museums midlertidige utstilling Palapeli i Tromsø sentrum, og tatt en prat med Lise Paltiel og Åsne Kummeneje Mellem om arbeidet med utstillinga og mottakelsen den har fått. I mini-kurset i kvensk lærer Raymond nyttige ord knyttet til kino og film av Aili Eriksen fra Kvensk institutt.   

Sending 11.02.2022: Fransk kvenskstudent og lansering av bok med oversatte barnesanger

Raymond har snakket med franskmannen Hadrien Boudier som studerer kvensk har reist gjennom det kvenske området nylig, og vi har fått være med da Mari Keränen lanserte boka «Minun pikku laulukirja – Min lille sangbok» i Vadsø 28. og 29. januar. Aili Eriksen lærer oss ord for å beskrive frokost på kvensk i ukas mini-kurs.

Sending 28. 01.2022: Åpning av utstillinga «Tuulessa» på Norges arktiske universitetsmuseum

Lisbeth har vært på åpninga av utstillinga «Tuulessa» i Tromsø, som er en utstilling om hvordan kvensk/norskfinsk kulturarv kommer til uttrykk i dag, basert på funn i forskningsprosjektet IMMKven ved UiT Norges arktiske universitet. Vi får høre taler, musikkinnslag, utstillingslyder og samtale med noen av de sentrale folkene bak utstillinga og forskningsprosjektet: Kristin Nicolaysen, Trine Kvidal-Røvik og Gyrid Øyen. 
Aili Eriksen lærer oss hva årtidene og månedene heter på kvensk i minikurset.
 
Episodebilde: Fra utstillinga «Tuulessa» med skulptur av Åsne Kummeneje Mellem i front.
 

Sending 21.01.2022: Soldagen i Vadsø

Raymond har vært med på å markere soldagen på Vadsø museum-Ruija kvenmuseum. Der ble det delt minner fra tidligere feiringer av Soldagen, og høytlesninger fra den skjønnlitterære boka «Elisabeth Lorck» av Kirsten Bergh, og utdrag fra dagbøkene til handelsmannen Hans Fredrik Esbensen, som skrev dagbøker fra Vadsø i årene 1880-1929. I tillegg underholdt elever fra Vadsø kulturskole med flott sang. 

I vårt kvenske minikurs lærer Aili Eriksen bort hvordan man presenterer seg!

 

Sending 14.01.2022: Forestillinga Lurveleven/Roskaremu og oppstart av nytt minikurs i kvensk

 

Lisbeth har snakket med Cornelius Borger Østlie, Borghild Otelie Aasebøstøl og Ørjan Steinsvik i fortellertruppen Skrål og skrammel om deres forestilling Lurveleven/Roskaremu, en eventyrinspirert forestilling med både humor og sprelske dyremøter, alvorlige tema som tap og sorg, og ikke minst: håp. Tilslutt lærer Aili Eriksen fra Kvensk institutt oss kvensk!

 

Episodeillustrasjon: Turneplakaten til forestillinga Lurveleven/Roskaremu, laget av Per Øyvind Skjærvold Johansen.

 

 

Sending 23.12.2021: «Julespesial 2021»

 

Raymond inviterer til julespesial på Radio Nord Norge lillejulaften! Her er julehilsninger og deling av juleminner fra Mia Krogh, Trygg Jakola, Ane Huru Thorseng, Jens Pedersen, Arne Hauge, Anneli Naukkarinen og Roger Bjørkås, og det blir opplesing av en kvensk julefortelling fra Skallelv av Åshild Huru. God jul! Hyvää joulua!

 

 

Sending 10.12.2021: «Nordens krokodille – samtale med Astrid Serine Hoel, Trygve Beddari og Anne Margaret Nilsen»

 

I sommer fikk Lisbeth en hyggelig prat med Astrid Serine Hoel, Trygve Beddari og Anne Margaret Nilsen om «Nordens krokodille«, deres nyeste forestilling som de også turnerer med for tiden. Dette er en eventyrforestilling for barn og eventyrglade i alle aldre, der eventyr og sagn fra det rike kulturmangfoldet på Nordkalotten har fått en moderne tolkning! 

 

Episodeillustrasjon:  Plakaten til forestillinga fra Unge Viken Teater

 

 

Sending 03.12.2021: «Boloman, badstumester og kvensk kunst i den kulturelle skolesekken»

 

Raymond har snakket med Hans Isaksen, Thomas Huru, Torgrim Halvari og Bengt Baumann i gruppa Boloman under Varangerfestivalen og badstumester for Tuomainenbadets venner, Tormod Larsen, under Kvenfestivalen i sommer. I dag fikk han også tid til en liten prat med kunstner Kristina Junttila som akkurat har vært i Vadsø med et prosjekt om kvensk samtidskunst for Den kulturelle skolesekken.

 

 

 

Sending 26.11.2021: «Mer fra besøket i Lakselv»

 

Raymond fikk også snakket litt med Sonja Magnhild Nyby og Liv Annie Johansen da han var i Lakselv forrige uke. Dette er to damer som er engasjert i det kvenske språket og i kvenforeninga Lemmijokilaiset. Leder for Porsangin kväänin kielisentteri – Porsanger kvenske språksenter, Anneli Naukkarinen, forteller om det kvenske språkarbeidet i Porsanger.

 

 

 

Sending 19.11.2021: «Børselv skole og lokalt bryggeri»

 

Raymond sender fra Lemmijoki/Lakselv denne uka! Bli med Anneli Naukkarinen inn i en kvensktime og samtale med noen av kvenskelevene på Børselv skole, før turen går videre innom det lokale bryggeriet og en prat med Alf Emil Paulsen.

 

 

 

Sending 12. 11. 2021: «Refleksjoner og visjoner for et kvensk teater, – samtale med Frank Jørstad og Inger Birkelund fra Kvääniteatteri»

 

Lisbeth har snakket med teatersjef Frank Jørstad og produsent og prosjektleder Inger Birkelund om hva det nyetablerte Kvääniteatteri er, skal og kan være: en formidler for kvensk/norskfinsk kultur og språk gjennom scenekunst, et rom for dialog, samarbeid og diskusjoner om identitet og kultur, og fullt av muligheter!

 

Episodeillustrasjon: Kvääniteatteris logo

 

 

Sending 05.11.2021: «Nye Vadsø museum – Ruija kvenmuseum»

 

Vadsø museum – Ruija kvenmuseum gjenåpnet i nye lokaler 26. august i år, og i år har museet også 50 års jubileum! I ukas podcast kan du bli bedre kjent med museet og de som jobber der.

 

 

Sending 30.06.2021: «Samtale med Pål Vegard Eriksen»

 

Raymond snakker med Pål Vegard Eriksen, daglig leder for Halti kvenkultursenter, før Lisbeth og Raymond oppsummerer første sesong og 35 episoder av Quæncasten. Tomi Vaara er også på plass med minikurs i kvensk.

 

 

Sending 18.06.2021: «Bente Imerslund forteller om sin nye bok»

 

Lisbeth snakker med Bente Imerslund om boka «Kvener, skogfinner, tornedalinger, karelere, vepsere og ingermanlandsfinner. Onhan meitä vielä! Jo visst finnes vi!»

 

 

Sending 05.06.2021: «Kvenfestivalen og museet samarbeider om feiring»

 

Lisbeth og Raymond snakker med Monica Milch Gebhardt fra Varanger museum, som er prosjektkoordinator for åpninga av Vadsø museum – Ruija kvenmuseum, om programmet til museumsåpninga og for årets Kvenfestivalen – Kväänifestivaali. Festivalen og åpningsarrangementet har nemlig blitt satt sammen, og det er duket for en uke med mange spennende arrangementer i Vadsø i slutten av august i år!

 

 

Sending 24.05.2021: «Kvenfestivalen 2021 med Trygg Jakola»

 

Trygg Jakola gjester studio og snakker med Raymond om Kvenfestivalen som i år blir i slutten av august. Tomi Vaara lærer bort noen enkle spørsmål på kvensk i Kvenfestivalens minikurs i Kvensk.

 

Sending 18.05.2021: «Ord og uttrykk fra Skallelv med Ane Huru Thorseng»

 

Ane Huru Thorseng har samlet ord og uttrykk fra Skallelv på kvensk og finsk og gjester Quæncasten for å dele noen med oss noen av disse og fortelle om prosessen med å skrive bok! I ukas episode av Kvenfestivalens mini-språkkurs lærer vi klokka på kvensk med Tomi Vaara.

 

 

Sending 07.05.2021: «Bravepop med arktisk preg – samtale med Thea Thomassen»

 

Lisbeth har snakket med Thea Thomassen om hennes samiske og kvenske identitet, og hvordan dette kommer fram i musikken hun lager, – musikk i kategorien «Brave Pop»! Det blir også minikurs med Kvenfestivalen der Tomi Vaara lærer oss navnet på årets måneder på kvensk.

 

Foto: Solveig J. Thomassen.

 

Sending 30.04.2021 «Chips UB – bærekraftig lokal chips!»

 

Raymond har snakket med Hedda og Magnus fra ungdomsbedriften Chips UB og lærer Ove fra Vardø videregående skole. Bedriften lager chips av restavfallet mask fra produksjonen til ølbryggeriet Qvænbrygg og de tilbyr fire smakene ost fra Pasvik, tørrfisk, kongekrabbesalt, og havsalt. I studio får Raymond hjelp fra Lindis Møller-Davidsen fra Nord-Varanger kvenforening til å smaksteste chipsen og og det i denne episoden får du også episode tre av Tomi Vaara og Kvenfestivalens minikurs i kvensk.

 

Foto: Raymond Olufsen.

 

Sending 23.04.2021 «Språkbruk og tilhørighet – samtale med Yngve Berg»

 

Raymond har snakket med Yngve Berg om hvordan han lærte finsk eller kvensk fra sin bestefar i barndommen, og hvordan det var for han å senere flytte til Finland. 26. april er det kvensk språkdag og de kvenske språksentrene har en kampanje i sosiale medier denne uka med takknemlighetsfraser på kvensk!

 

Vi får også høre del to av Kvenfestivalens minikurs i kvensk med Tomi Vaara.

 

Sending 16.04.2021 «Mastergradskriving utfra kvenske kilder»

 

Evelyn Førstemann Nilsen skriver masteroppgave med utgangspunkt i et brev skrevet på unormert finsk eller kvensk i forkant av Kautokeinoopprøret, og forteller oss hva hun har funnet ut hittil og hvorfor hun har valgt å skrive om akkurat dette. Vi får også reprise på det første av Kvenfestivalens minispråkkurs med Tomi Vaara!

 

Foto: Kvääninuoret/Åsne Kummeneje Mellem og scan av brevet Fra Aslak Jakobsen Hætta og Rasmus Rasmussen Sparri!

 

Sending 09.04.2021 «Sending fra Båtsfjord med Tommy Nilsen»

 

Raymond er i Båtsfjord og snakker med Tommy Nilsen om det å ha kvensk eller finsk bakgrunn, og oppfordrer våre lyttere til å ta kontakt og fortelle oss hva de forbinder med det kvenske!

 

 

Sending 26.03.2021 «Ivar Sælø – En stadig populær og aktuell kunstner»

 

Lisbeth har snakket med Tove Kristiansen, konservator på museet i Vadsø, Sigbjørn Rønbeck fra Evoke film AS og Jan Erik Sælø om Vadsøkunstneren Ivar Sælø. Sælø er kjent og anerkjent for sine flotte motiver fra Finnmark og i disse dager planlegges det både en vandreutstilling med hans verk og en dokumentarfilm om han og kunsten hans.

 

 

Illustrasjonfoto: Maleri av Ivar Sælø, «Vadsø i midnattsol» fra samlingene til Vadsø museum – Ruija kvenmuseum.

 

Sending 19.03.2021 «Feiring av kvenfolkets dag og artistslipp til museets åpningsarrangement»

 

Vi snakker med Trygg Jakola om årets feiring av kvenfolkets dag, og om åpningen av det nye Vadsø museum – Ruija kvenmuseum i august, der museet nå har kommet med et aldri så lite artistslipp på kvenfolkets dag: jazzmusiker Arve Henriksen og danser Astrid Serine Hoel kommer til åpninga! Vi får høre en melodi fra Arves spennende samarbeidsprosjekt med Halti kvenkultursenter om tonesetting til Alf Nilsen-Børsskogs tekster, og tar en liten prat med Astrid Serine om åpningsarrangementet og andre prosjekter hun er med på.

 

 

Sending 12.03.2021 «Samtale med Lindis Møller-Davidsen»

 

Raymond har tatt en prat med Lindis Møller-Davidsen om hennes engasjement for kvensaken!

 

I mini-språkkurset til Kvenfestivalen – Kväänifestivaali lærer Tomi Vaara bort ord relatert til kjøkkenet.

 

Fra kjøkkenet i Varangerhusutstillingen på Vadsø museum – Ruija kvenmuseum. Foto: Lisbeth R. Dragnes/Vadsø museum – Ruija kvenmuseum

 

Sending 19.02.2021 «Karstein Karlsen om kvenske stedsnavn»

 

Raymond tar en uhøytidelig prat med en av Skallelvs eldste innbyggere, Karstein Karlsen om kvenske/finske stedsnavn og han lærer oss regla «Peukalopukki»! I mini-språkkurset til Kvenfestivalen – Kväänifestivaali forteller Tomi Vaara hvordan man kan bruke kvensk språk på restaurant.

 

Illustrasjonsbilde: Maleri av Johnny Sommer laget til Kvenuka 2016 ved Vadsø museum – Ruija kvenmuseum.

 

Sending 12.02.2021 «Et Kvensk kunstnerforbund?»

 

Vi fortsetter praten fra forrige uke med kunstnerne Åsne Kummeneje Mellem, Liv Bangsund og Maija Liisa Björklund, og hører om tankene de har rundt å etablere et kvensk kunstnerforbund!

 

Tomi Vaara er også med, og i ukas mini-språkkurs fra Kvenfestivalen – Kväänifestivaali lærer vi om hvordan man uttrykker preposisjoner i kvensk!

 

 

Bildene er fra øverst til venstre: perlebroderi av Liv Bangsund, foto fra siden ProsessÅsne Kummeneje Mellems hjemmeside og kvenvimpel heist utenfor Scandic hotell Vadsø som del av installasjonen 10(00) years in the making, 10(00) vuotta tekeilä (2017) av Maija Liisa Björklund under Kven Connection (foto: Monica Milch Gebhardt/Varanger museum). I midten: bilde fra videoinnstallasjonen KIILUUT/GLØDE/GLOWING (foto: Monica Milch Gebhardt). Under: Stillbilde fra filmen Invisible Waves av Liv Bangsund, fra hennes hjemmeside.

 

Sending 05.02.2021 «Kvensk kunst»

 

Temaet denne uka er kvensk kunst og kvenske kunstnerprosjekter og vi snakker med kunstnerne Åsne Kummeneje Mellem, Liv Bangsund og Maija Liisa Björklund.

 

Maija Liisa er for tiden aktuell med videoinnstallasjonen KIILUUT/GLØDE/GLOWING i Vadsø akkurat nå. Denne er nok et ledd i prosjektet 10(00) vuotta tekkeilä II / 10(00) Years In the Making II, et prosjekt vi også har snakket om en tidligere podcast. Du finner denne i lista som Sending 23.10.2020 «Treskjæring med Arild Wara og Maija Liisa Björklund».

 

Tomi Vaara er dessuten tilbake med Kvenfestivalens minikurs i kvensk! I denne ukas sending lærer vi kvenske ord om vinteraktiviteter.

 

 

Bilde: Fra installasjonen KIILUUT/GLØDE/GLOWING.

 

Sending 29.01.2021 «Språkspillet New Amigos på kvensk»

 

Temaet denne uka er Språkspillet New Amigos på kvensk! Hilde Skanke fra Kainun institutti – Kvensk institutt forteller om mulighetene for å ta eksamen i språkspillet på kvensk gjennom språkspill-appen, og vi forbereder oss på mulig eksamen med å spille brettspillvarianten sammen med Lindis Møller-Davidsen, styremedlem i Nord-Varanger Kvenforening og Norske kveners forbund.

 

Konkurranse! Vinn brettspillet New Amigos Kielipeli på kvensk! Detaljer i podcasten.

 

 

Sending 22.01.2021 «Kvensk bibliotektjeneste og finsk bibliotektjeneste»

 

Helga Pettersen fra Troms og Finnmark fylkesbibliotek er gjest og forteller om Finsk bibliotektjeneste og Kvensk bibliotektjeneste, som begge er tilbud fra fylkesbiblioteket. Vi får anbefalinger av finske og kvenske bøker, og mange oppfordringer til å aktivt benytte seg av tilbudene, som er for hele landet! Det blir dessuten konkurranse hvor man kan vinne tegneserieheftet «Nils ja Magga».

 

Foto: Sonja Siltala, Troms og Finnmark fylkesbibliotek

 

Sending 15.01.2021 «Varangerarkiver»

 

Inger Lene Nyttingnes er gjest og forteller om Varangerarkiver som like før nyttår fikk mer støtte fra Arkivverket blant annet til systematisering, digitalisering og tilgjengeliggjøring av kvensk/norskfinsk arkvimateriale. Vi anbefaler interesserte å følge facebooksiden Varangerarkiver og lese artikkelen Brodtkorparkivet – ei kjelde til kvenhistorien / Brodtkorb-arkiivi – kväänihistuurian lähe som ble publisert på Finnmarksarkivene i fjor, både på norsk og på kvensk!

 

Foto: Varanger museum

 

Sending 18.12.2020 «Julespesial med Petter Carlsen»

 

Sending 11.12.2020 «Besøk i studio fra Frank Halvorsen»

 

Sending 04.12.2020 «Det ‘nye’ kvenske hjemmet? – Utstillinga ‘Kven connection’ har blitt forskningsartikkel»

 

Les artikkelen Det «nye» kvenske hjemmet? Kunstprosjekt som musealt brudd her.

 

Sending 27.11.2020 «Årbøker.»

 

Sending 20.11.2020 «Hvorfor studere kvensk språk.»

 

Sending 13.11.2020 «Viktigheten av å bevare og bruke kvensk språk.»

 

Sending 06.11.2020 «Få ditt portrett med i ny museumsutstilling!»

 

Sending 30.10.2020 «Samtale med Trygg Jakola»

 

Sending 23.10.2020 «Treskjæring med Arild Wara og Maija Liisa Björklund»

 

Sending 16.10.2020 «Mer om kvenske dager og kvenske artister»

 

Sending 02.10.2020 «Rapport fra Kvenske dager i Vadsø»

 

Sending 18. 09.2020 «Kvenske og finske etternavn»

 

Sending 11.09.2020 «Kvenske dager i Vadsø»

 

Premieresending 04.09.2020 «Hva er kvener?»