Quæncasten

Quæncasten

Sending 19.02.2021 «Karstein Karlsen om kvenske stedsnavn»

Raymond tar en uhøytidelig prat med en av Skallelvs eldste innbyggere, Karstein Karlsen om kvenske/finske stedsnavn og han lærer oss regla «Peukalopukki»! I mini-språkkurset til Kvenfestivalen – Kväänifestivaali forteller Tomi Vaara hvordan man kan bruke kvensk språk på restaurant.

Illustrasjonsbilde: Maleri av Johnny Sommer laget til Kvenuka 2016 ved Vadsø museum – Ruija kvenmuseum.

Sending 12.02.2021 «Et Kvensk kunstnerforbund?»

Vi fortsetter praten fra forrige uke med kunstnerne Åsne Kummeneje Mellem, Liv Bangsund og Maija Liisa Björklund, og hører om tankene de har rundt å etablere et kvensk kunstnerforbund!

Tomi Vaara er også med, og i ukas mini-språkkurs fra Kvenfestivalen – Kväänifestivaali lærer vi om hvordan man uttrykker preposisjoner i kvensk!

Bildene er fra øverst til venstre: perlebroderi av Liv Bangsund, foto fra siden ProsessÅsne Kummeneje Mellems hjemmeside og kvenvimpel heist utenfor Scandic hotell Vadsø som del av installasjonen 10(00) years in the making, 10(00) vuotta tekeilä (2017) av Maija Liisa Björklund under Kven Connection (foto: Monica Milch Gebhardt/Varanger museum). I midten: bilde fra videoinnstallasjonen KIILUUT/GLØDE/GLOWING (foto: Monica Milch Gebhardt). Under: Stillbilde fra filmen Invisible Waves av Liv Bangsund, fra hennes hjemmeside.

Sending 05.02.2021 «Kvensk kunst»

Temaet denne uka er kvensk kunst og kvenske kunstnerprosjekter og vi snakker med kunstnerne Åsne Kummeneje Mellem, Liv Bangsund og Maija Liisa Björklund.

Maija Liisa er for tiden aktuell med videoinnstallasjonen KIILUUT/GLØDE/GLOWING i Vadsø akkurat nå. Denne er nok et ledd i prosjektet 10(00) vuotta tekkeilä II / 10(00) Years In the Making II, et prosjekt vi også har snakket om en tidligere podcast. Du finner denne i lista som Sending 23.10.2020 «Treskjæring med Arild Wara og Maija Liisa Björklund».

Tomi Vaara er dessuten tilbake med Kvenfestivalens minikurs i kvensk! I denne ukas sending lærer vi kvenske ord om vinteraktiviteter.

Bilde: Fra installasjonen KIILUUT/GLØDE/GLOWING.

Sending 29.01.2021 «Språkspillet New Amigos på kvensk»

Temaet denne uka er Språkspillet New Amigos på kvensk! Hilde Skanke fra Kainun institutti – Kvensk institutt forteller om mulighetene for å ta eksamen i språkspillet på kvensk gjennom språkspill-appen, og vi forbereder oss på mulig eksamen med å spille brettspillvarianten sammen med Lindis Møller-Davidsen, styremedlem i Nord-Varanger Kvenforening og Norske kveners forbund.

Konkurranse! Vinn brettspillet New Amigos Kielipeli på kvensk! Detaljer i podcasten.

Sending 22.01.2021 «Kvensk bibliotektjeneste og finsk bibliotektjeneste»

Helga Pettersen fra Troms og Finnmark fylkesbibliotek er gjest og forteller om Finsk bibliotektjeneste og Kvensk bibliotektjeneste, som begge er tilbud fra fylkesbiblioteket. Vi får anbefalinger av finske og kvenske bøker, og mange oppfordringer til å aktivt benytte seg av tilbudene, som er for hele landet! Det blir dessuten konkurranse hvor man kan vinne tegneserieheftet «Nils ja Magga».

Foto: Sonja Siltala, Troms og Finnmark fylkesbibliotek

Sending 15.01.2021 «Varangerarkiver»

Inger Lene Nyttingnes er gjest og forteller om Varangerarkiver som like før nyttår fikk mer støtte fra Arkivverket blant annet til systematisering, digitalisering og tilgjengeliggjøring av kvensk/norskfinsk arkvimateriale. Vi anbefaler interesserte å følge facebooksiden Varangerarkiver og lese artikkelen Brodtkorparkivet – ei kjelde til kvenhistorien / Brodtkorb-arkiivi – kväänihistuurian lähe som ble publisert på Finnmarksarkivene i fjor, både på norsk og på kvensk!

Sending 18.12.2020 «Julespesial med Petter Carlsen»

Sending 11.12.2020 «Besøk i studio fra Frank Halvorsen»

Sending 04.12.2020 «Det ‘nye’ kvenske hjemmet? – Utstillinga ‘Kven connection’ har blitt forskningsartikkel»

Les artikkelen Det «nye» kvenske hjemmet? Kunstprosjekt som musealt brudd her.

Sending 27.11.2020 «Årbøker.»

Sending 20.11.2020 «Hvorfor studere kvensk språk.»

Sending 13.11.2020 «Viktigheten av å bevare og bruke kvensk språk.»

Sending 06.11.2020 «Få ditt portrett med i ny museumsutstilling!»

Sending 30.10.2020 «Samtale med Trygg Jakola»

Sending 23.10.2020 «Treskjæring med Arild Wara og Maija Liisa Björklund»

Sending 16.10.2020 «Mer om kvenske dager og kvenske artister»

Sending 02.10.2020 «Rapport fra Kvenske dager i Vadsø»

Sending 25.09.2020 «Musikkmix!»

Sending 18. 09.2020 «Kvenske og finske etternavn»

Sending 11.09.2020 «Kvenske dager i Vadsø»

Premieresending 04.09.2020 «Hva er kvener?»

Lenke til Quæncastens facebookside.

Om Quæncasten

Podcasten er et samarbeid mellom Kvensk språksenter Vadsø AS og Vadsø museum – Ruija kvenmuseum.

I tillegg til at du kan lytte til podcasten her, så sendes Quæncasten sammen med podcasten Ruijan Radio i radioprogrammet Kväänin Tiima på Radio Nord Norge sin sendeflate.

Programmet har som mål å formidle kvensk kultur, historie og språk til folk flest i hele Nord Norge. Radioprogrammet støttes av Troms og Finnmark fylkeskommune.